Energi

Giftfri färg nobbar havstulpan

Nu får havstulpaner och musslor hitta andra miljöer än båtskrov att fastna på. I sommar börjar den första giftfria båtbottenfärgen att tillverkas av stockholmsföretaget Ekomarine.

Publicerad

- Fördelen med färgen är att Europeiska kemikaliebyrån har bedömt den som helt miljövänlig vilket innebär att den är undantagen biociddirektivet. Det gör att vi kan börja producera direkt, säger Mikael Haeffner, utvecklingschef på Ekomarine.

Den nya färgen är självpolerande och attraherar mikroorganismer som skapar en påväxtskyddande miljö. Det innebär att havstulpaner, musslor och sjöpungar inte har någon möjlighet att fastna på båtskrovet. Det visar tester som Ekomarine gjorde under förra året.

I sommar börjar en fabrik i Bandhagen att tillverka den giftfria färgen, som i första hand ska säljas till svenska båtägare via detaljister. Enbart den svenska marknaden omsätter idag båtbottenfärger till ett värde av runt 125 miljoner kronor.

Hela branschen, som innefattar de stora rederierna runt om i världen, omsätter påväxtskyddande färger för 10 miljarder kronor. Ett skrov som inte behandlas får efter endast ett halvår en ökning av bränslekostnaderna med 40 procent.

Därför har Ekomarine patentsökt sin färg i sju länder förutom Sverige, där man redan har ett patent. USA, Norge Japan och Sydkorea är några av länderna.

Östersjöstiftelsen och riskbolaget Allba Invest stöder företaget och har tillsammans satsat 20 miljoner kronor.