Energi

GE Haliade-X är officiellt världens mest kraftfulla vindkraftverk

GE Haliade-X. Foto: GE
GE Haliade-X. Foto: GE

Det började som en ”tolva”, men efter uppgraderingar har GE Renewables vindkraftverk Haliade-X nu typgodkänts för drift vid 14,7 MW. Detta gör att snurran officiellt är världens mest kraftfulla.

Publicerad

Utvecklingen inom vindkraftverk går otroligt snabbt. De senaste åren har de havsbaserade verken ökat enormt i storlek, och när GE presenterade Haliade X 2018 var det en bjässe vars kapacitet skrevs till 12 MW. Men man slutade inte där.

Först certifierades Haliade X, vars rotor är på 220 meter i diameter, för 12 MW. Men sedan dess har man höjt kapaciteten, och nu kan man få ut 13,6 MW samt även hela 14,7 MW. Det senare slog norska DNV, en typgodkännandeorganisationen för marinindustri, fast förra veckan. En siffra som då innebär att GE-verket officiellt är det med högst kapacitet. 

Ett exempel på hur mycket el detta kan alstra: när rotorbladen gör ett varv så räcker energin för att drifta ett typiskt hushåll i två dagar. Eller som GE beskriver det. Ett Haliade-X 14,7 MW-verk ska på ett år leverera 76 GWh, motsvarande den energi som 20 000 hushåll behöver.

Första installationen för rekordsnurran blir i Dogger Bank Wind Farm utanför den brittiska kusten. Där kommer 87 av dessa stå uppradade i det som ska utgöra Dogger Bank C. Hela vindkraftparken, Dogger Bank A-C, beräknas kunna leverera en effekt om maximalt 3,6 GW.

– På DNV förutspår vi 2 TW installerad havsbaserad vindkraft till 2050. Den här utvecklingen är sammankopplad med större turbiner såsom GE:s Haliade X. Fortsatt storleksökning av turbiner, rotorblad och höjd på verken kommer att leda till förbättrade kapacitetsfaktorer, säger Kim Sandgaaed-Mørk, på DNV i ett uttalande.

Kapacitetsfaktorn är verkets genomsnittliga elkraftproduktion dividerat med den maximala kapaciteten, som i detta fall är 14,7 MW.

GE Haliade-X. Foto: GE
GE Haliade-X. Foto: GE

Utvecklingen går dock snabbt och Siemens Gamesa siktar på att ha en 15 MW-enhet inom kort. I Kina planerar CSSC att ha ett prototypverk på 18 MW igång redan i år. När dessa certifieras samt kan kommersialiseras återstår dock att se.