Energi

Gammalt giftskum spökar i brandbilar

Brandbilens skum innehåller 1,7 milligram PFOS per liter, trots att PFOS är förbjudet. Upptäckten gjordes i samband med släckningen av en fordonsbrand i höstas, berättar Marcus Asplund, chef för förebyggande arbete vid Västra Sörmlands Räddningstjänst. Foto: Sammy Pettersson/Västra Sörmlands Räddningstjänst

När det giftiga ämnet PFOS förbjöds i brandskum hade räddningstjänsten i Katrineholm redan PFOS-fritt skum i brandbilarna. Men en släckningsinsats i höstas visade att rester av ämnet fanns kvar i tankarna.

Publicerad

Perfluoroktansulfonat, PFOS, blev förbjudet att använda i brandsläckningsskum 2011. Vid det laget hade räddningstjänsten i västra Sörmland PFOS-fritt skum i sina tankar och trodde att allt var frid och fröjd.

Men i höstas användes skummet för att släcka en fordonsbrand vid väg 56 mellan Katrineholm och Äs. Räddningstjänstens Marcus Asplund, chef för förebyggande arbete, kände till att grundvattnet vid platsen var särskilt sårbart för föroreningar och kontaktade kommunens miljökontor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här