Energi

Fyra partier vill stoppa avvecklingen av Ringhals 1 och 2

Fyra reaktorer ska snart bli två. Ringhals 2 stängs till årsskiftet. Ett år senare är det dags för Ringhals 1. Foto: Annika Örnborg
Reaktortanken i Ringhals 2. Bilden togs i samband med förra årets revision, när tanklocket hade lyfts av för bränslebyte. I botten syns överdelen av de fyra meter långa bränsleelementen. Foto: Annika Örnborg
Revisionsarbete i Ringhals 2 förra året. Foto: Annika Ornborg
Här syns Ringhals 1 till vänster och Ringhals 2 till höger. Foto: Annika Örnborg

SD, M, KD och L i näringsutskottet vill hejda avvecklingen av Ringhals 1 och 2. De är i minoritet men hoppas att någon i riksdagsmajoriteten röstar fel eller uteblir när frågan om ägardirektiv till Ringhalsägaren Vattenfall ska avgöras efter nyår.

– Vi har ju sökt stöd tidigare för att ge Vattenfall direktiv om att driva Ringhals 1 och 2 vidare, men även att korrigera ordergivningen till Vattenfall och ge dem möjlighet att titta på ersättningsreaktorer, säger Mattias Bäckström Johansson, ledamot för Sverigedemokraterna i riksdagens näringsutskott.

Rent formellt handlar frågan om att försöka driva igenom ett tillkännagivande där regeringen ombeds ändra i ägardirektiven till statliga Vattenfall.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här