energi

Full fart i Ludvika-fabriken – tack vare energiomställningen

Den beigemålade transformatorn som testas i provrummet är en rejäl pjäs. ”Ändå är inte det här en av de större. I och med att den här ska stå offshore är varenda kvadratcentimeter viktig, så vi försöker göra designen så kompakt som möjligt”, säger projektledare Anton Lind.
Tobias Hansson, vd Hitachi Energy.
Här förbereds kärnplåten för att gå vidare i tillverkningsprocessen. Kärnplåten ska sedan omges av flera lager av kopparlindningar som överför magnetiska fält till varandra och inducerar spänning.
I provrummet hos Hitachi Energy i Ludvika simuleras kortslutningar till följd av åsknedslag eller träd som faller över en ledning för att kontrollera att transformatorn klarar sådana situationer.
Anton Lind på Hitachi Energy i Ludvika visar koppartråden som ska lindas runt kärnplåten i en transformator.
Kopparlindningarna omges av papper och ser ut som enorma rullbalar i väntan på montage. Anton Lind visar runt i transformatorfabriken.
Georg Lindberg Bösche, Hitachi Energy.
Anton Lind, Hitachi Energy.

Skilsmässan från ABB blev dyr. Men nu går kraftjätten Hitachi Energys tillverkning i Ludvika för högtryck. ”Marknaden är urstark. Havsbaserad vind exploderar därute”, säger vd Tobias Hansson.

Publicerad Uppdaterad

Porten till provrummet öppnas och blottar en enorm hall. Den är så stor att Ludvika stadshus skulle kunna få plats inuti.

– Det är lite kyrkostämning, lite andäktigt när man går in här, säger Georg Lindberg Bösche, ansvarig för transformatorenheten.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här