Energi

Fukushimareaktorer avvecklas om ett år

Fukushima Daiichi med reaktorerna 1 - 4 i förgrunden och reaktorerna 5 och 6 längre upp mot höger.
Fukushima Daiichi med reaktorerna 1 - 4 i förgrunden och reaktorerna 5 och 6 längre upp mot höger.

Styrelsen för det japanska energibolaget Tepco fattade på onsdagen formellt beslut om att avveckla reaktorerna 5 och 6 vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

Publicerad

Vid sidan av de skadade reaktorerna 1 -4 finns även två reaktorer som klarade sig relativt lindrigt undan naturkatastrofen den 11 mars 2011. Att reaktorerna 1 - 4 aldrig mer skulle gå att återstarta stod klart ganska snart efter olyckan.

Men när det gäller reaktorerna 5 och 6 skulle det teoretiskt vara möjligt att återstarta dem, även om det politiskt skulle vara en svår manöver för Tepco att få tillstånd.

I olika uttalanden sedan mars 2011 har man från Tepcos sida antytt att kraftverket med sina sex reaktorer inte kommer att leverera el i framtiden. Men det var först under onsdagens styrelsemöte som det formella beslutet klubbades.

Beslutet har föregåtts av vädjanden från premiärminister Shinzo Abe och samtal med de båda städerna Futaba och Okuma i länet Fukushima som närmast berörs av verksamheten vid kärnkraftverket.

Reaktorerna 5 och 6 kommer att avvecklas från 31 januari 2014.

Samtliga reaktorer är av typen kokarvattenreaktorer. De togs i drift mellan åren 1971 och 1979. Reaktor 1 hade en effekt på 460 MW, reaktorerna 2 - 5 effekten 784 MW och reaktor 6 har effekten 1100 MW.