Energi

Fukushima-vatten ska släppas ut via ny tunnel

Spillvattnet vid Fukushima väcker känslor i hela regionen. Bild från demonstration i Sydkorea den 11 juni i år. Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Spillvattnet vid Fukushima väcker känslor i hela regionen. Bild från demonstration i Sydkorea den 11 juni i år. Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

En ny tunnel ska byggas i Fukushima, för att släppa ut de jättelika vattenmängder som samlats runt det katastrofdrabbade kärnkraftsverket i havet. Det meddelar operatören Tepco.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

Japans regering godkände i våras att vattnet släpps ut i havet, men det fanns då ingen plan för hur det ska gå till. Efter olyckan 2011 handlade det om mindre mängder kylvatten man inte vågade släppa ut, men sedan dess har regn och insipprande grundvatten lett till att de lagrade mängderna växt till långt över en miljon ton.

Enligt Japan filtreras vattnet för att få bort nästan all radioaktivitet. Att släppa ut det i Stilla havet ska därför inte vara något problem.

Men grannländer som Kina har reagerat med stor ilska, och menar att utsläppet kan vara ett brott mot internationell rätt. Även områdets fiskeindustri protesterar – förtroendet för att fisken är hälsosam har knappt hunnit återuppbyggas efter olyckan, och nu kommer det här som en ny smäll.

En del farliga ämnen koncentreras när de kommer upp i näringskedjan.

– Nivåerna i en fisk kan vara 15 000 gånger högre än i det vatten den simmar i, har Tilman Ruff, lektor i infektionssjukdomar vid The University of Melbourne, tidigare sagt till TT.

Börjar byggas nästa år

Den planerade tunneln ska ha en diameter på 2,5 meter och vara en kilometer lång. Bygget väntas inledas nästa år, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till Tepco.

Ett jordskalv i området utlöste den 11 mars 2011 en tsunami, som i sin tur ledde till tre härdsmältor i atomkraftverket Fukushima Dai-ichi.

Uppdatering: I en tidigare version uppgavs felaktigt att Japan har beslutat att helt sluta med kärnkraft. Det saknades också enheten "meter" efter uppgiften om tunnelns diameter.