Energi

Fukushima blåste inte liv i vindkraften

ALMEDALEN Efter Fukushima-olyckan har Japan fått lära sig att leva utan kärnkraft. Men någon boom för vindkraften har det inte blivit.

Publicerad

Tomas Kåberger, ordförande i Japan renewable energy foundation, är på plats i Almedalen och berättar på ett seminarium om den japanska energiutvecklingen efter Fukushima.

- Kraftbolagen vill gärna visa att kärnkraften behövs så de försöker visa det genom att inte satsa så mycket på förnybara energikällor, utan kör istället med kol och gas, säger Tomas Kåberger på scenen i centrala Visby.

- Vad många faktiskt inte vet är att den japanska vindkraften har i princip slutat byggas ut, säger han. Det slutade ungefär samtidigt som olyckan.

Han visar en Powerpoint-bild där han jämför utvecklingen mellan Japan och Sverige fram till och med 2013. Där den svenska utveckligen pekar uppåt har den japanska planat ut.

Vad beror det på, undrar publiken?

- Det finns flera orsaker. En av de viktiga är att kraftbolagen som köper el får betala ganska mycket för elen, enligt de fantastiskt höga tariffer som fastställts. Men har rätt att säga nej ifall de inte vill köpa. 90 procent av gångerna säger de nej.

Tarifferna har däremot lett till en positiv utveckling för solkraften.