Energi

Freyr satsar på norsk Gigafactory

Ungefär så här kan Freyrs batterifabrik i Rana se ut Foto: Freyr
Ungefär så här kan Freyrs batterifabrik i Rana se ut Foto: Freyr

Det norska företaget Freyr planerar en battericellfabrik med gigawattkapacitet i Nordnorge. Planen är att dra igång tillverkning om fyra år.

Publicerad

Just nu söker Freyr tillstånd, tekniklicenser och finansiering för fabriken som ska ligga i Rana i norra Norge. Planen är att den ska tillverka litiumjonbatterier med en total kapacitet om 32 GWh varje år.

Det är en årsproduktion som motsvarar svenska Northvolts planer i Skellefteå, även om företaget nyligen har meddelat ambitionen att skala upp till 40 GWh per år.

Kostnaden för den norska fabriken beräknas till 30–35 miljarder norska kronor. Om allt går Freyrs väg ska tillverkningen dra igång 2023. För att minska sina elkostnaderna planerar företaget också en vindkraftspark om 600 MW.

Northvolt fyller tio procent av behovet

Freyr utvärderar nu flera olika batteritekniker och avser att välja ut en som ska tillverkas på licens. Litiumjonbatteritypen NMC, som består av en katod med nickel, mangan och kobolt, i ett inbördes förhållande av 8:1:1 hålls som förstahandsalternativet. Det är samma typ som Northvolt satsar på.

– Det är den kemin som de flesta i den europeiska bilindustrin föredrar. Nästan alla experter pekar på att 8:1:1 är den bästa nivån att lägga sig på. Men vi har inte gjort det valet än, säger Torstein Dale Sjøtveit till Ny Teknik.

Freyr hoppas kunna locka biltillverkare samt norska energi- och industriföretag som investerare. Hittills har EU-ägda EIT Innoenergy gått in med 7,25 miljoner euro i bolaget.

Bakgrunden är den europeiska bilindustrins oro för att de batterier som tillverkas i Asien kommer att behövas där, enligt Teknisk Ukeblad. Northvolt kommer bara att kunna fylla tio procent av behovet som EU ser 2024-2025.

"Har alla förutsättningar för tio fabriker"

Tidningen Electrive rapporterade nyligen att Freyr planerar att dra igång minst tio batterifabriker i Norden i vad som kallas ”ett nordiskt batteribälte”. Men det stämmer inte, enligt Torstein Dale Sjøtveit.

– Vi vill gärna bygga fler fabriker men nu koncentrerar vi oss på Rana, säger han.

Visionen om det nordiska batteribältet handlar i stället om Nordens möjligheter.

– Vi menar att norska, finska och svenska politiker borde ena sig och sätta in ny kraft så att Norden kan bli en stor aktör på batterisidan. Det skulle skapa tusentals nya arbeten. Vi har alla förutsättningar, råvaror och förnybar energi, för tio sådana fabriker, säger Torstein Dale Sjøtveit till Ny Teknik.

2021 hoppas han att bygget av batterifabriken i Rana ska komma igång.