Energi

Första test av solkraft från rymden

Ett solkraftverk i geostationär bana blir tio gånger effektivare än solkraftverk på jorden. I vår inleds de första proven.

Publicerad

Tanken att låta satellitbaserade solkraftverk skicka energin via mikrovågor till jorden engagerar flera utvecklingsgrupper runt om i världen.

Nu har en japansk grupp bestående av rymdorganisationen Jaxa, Kyotouniversitetet, Mitsubishi och IHI Corp kommit så långt att man under våren ska testa att omvandla ström till mikrovågor och överföra dessa på en sträcka av 10 meter i simulerad rymdmiljö. Det ska göras vid universitetet i Kyoto.

Lyckas de första försöken ska man gå vidare och komprimera storleken och vikten på överföringsutrustningen. Sedan hoppas man kunna testa överföring från satellit 2016.

Tanken är att skicka upp ca 40 satelliter som är omkring 200 meter stora i geostationär bana på 36000 km höjd. Dessa består av en primärspegel, som vrider sig ett varv per dygn och reflekterar solstrålar till en sekundärspegel, som skickar energin till solceller anslutna till faskopplade antenner. Dessa skickar mikrovågor till en mottagarstation på jorden.

Radiovågorna tas emot på jorden av anläggningar som är omkring 3 km i diameter till havs eller i öknar. Där omvandlas mikrovågorna till elektricitet.

Med 40 satelliter räknar konsortiet att få en effekt på 1000 MW, jämförbart med eleffekten från en ordinär kärnreaktor.

2025 skulle det vara möjligt att få ett sådant kraftverk att fungera. Kostnaden för en anläggning beräknas till långt över 100 miljarder kronor.