Energi

Första spadtaget för världens största vindkraftsprojekt

Markbygden.
Maud Olofsson.

Mitt ute i skogen utanför Piteå invigde Maud Olofson idag bygget av vindkraftsparken i Dragaliden. Det kan bli startskottet för världens största vindkraftsprojekt och en ny svensk vindkraftsindustri i norra Sverige.

Publicerad

Utbyggnaden i Markbygden handlar om över 1.000 vindkraftverk med en samlad effekt på 3,5 GW och en årlig produktion på 8-12 TWh.

Om planerna går i lås blir det världens största vindkraftspark och Europas största industriprojekt.

Bakom planerna står Markbygden Vind AB, som ägs av Piteåföretaget Svevind AB och tyska Enercon, en av världens största vindkraftstillverkare. Enercon har 25 procent av aktierna i Markbygden Vind AB.

Kontraktet mellan bolagen innebär både att de samarbetar kring projektet i Markbygden och att Enercon garanterar levereranserna av vindkraftsverk till projektet.

Bygger betongtorn på plats
Enercon kommer med största sannolikhet att lägga tillverkningen av tornen i Piteå eller Luleå och möjligen också montera själva turbinerna där.

Enligt vad Ny Teknik erfar kommer Enercon att bygga tornen av betong. Industriområdet Haraholmen i Piteå har pekats ut som en lämplig lokalisering. Det talas om en industriverksamhet som sysselsätter 200 personer.

Till det behövs det byggas upp en stor serviceorganisation.

Den översta sektionen måste dock vara av stål. Då kan det antingen bli tal om att lägga ut beställning på lokala företag, eller frakta upp dem med pråm från Malmö där Enercon har sin stora tornfabrik, som försörjer stora delar av Nordeuropa med vindkraftstorn.

Första etappen invigd
Den första etappen i jätteprojektet, Dragaliden i Piteå kommun, invigdes i dag.

Det är ett pilotprojekt om tolv vindkraftverk som tillsammans beräknas kunna producera mer än 70 GWh per år.

Samtidigt som Dragaliden nu invigs planerar Markbygden Vind AB att söka tillstånd för nästa fas, Stor-Blåliden, som ligger väster om Dragaliden.

Stor-Blåliden är tänkt att omfatta åtta vindkraftverk från Enercon. Två av verken kan få en effekt på 6 MW och en rotordiameter på hela 126 meter, vilket innebär att de kommer att bli de största som rests i Sverige.

Enklare regler och generösare elcertifikat

Dragaliden söder om Stömnäs inom Piteå kommun
Antal verk: 12 st
Totalhöjd: ca 179 m
Rotordiameter: 82 m
Effekt per verk: 2 MW
Total installerad effekt: 24 MW
Beräknad energiproduktion: ca 70 GWh per år

Stor-Blåliden norr om Långträsk inom Piteå kommun
Antal verk: 8 st
Totalhöjd: ca 179 och 200 m
Rotordiameter: 82 och 126 m
Effekt per verk: 2 och 6 MW
Total installerad effekt: 24 MW
Beräknad energiproduktion: ca 70 GWh per år

Markbygden totalt
Antal verk: 1101 st
Totalhöjd: 200 m
Rotordiameter: 80-130 m
Effekt per verk: 2-6 MW (anpassas efter bästa teknik)
Total installerad effekt: 2500-4000 MW
Beräknad energiproduktion: 8-12 TWh per år

- Om Markbygden blir allvar innebär det både att Sverige tar ett steg närmare EUs 20-procentmål och att det skapas nya jobb och tillväxt i piteåområdet.

Det var ett par av huvudpunkterna i Maud Olofssons tal vid Dragarliden utanför Piteå i eftermiddags.

Det byggs alltmer vindkraft i Sverige. Under 2007 installerades 217 MW och i år räknar Svensk Vindenergi med att det kommer att installeras ungefär 350 MW. Men det är fortfarande svårt att få tillstånd att bygga vindkraftsverk.

3.000 vindkraftverk till
Om Sverige ska nå de mål om förnybar energi som EU har satt upp, måste takten öka betydligt.

Uppdatering: EU:s miljömål är att 20 procent av den totala energiproduktionen skall vara förnybar till 2020. Fördelningen av 20-procentsmålet mellan medlemsstaterna innebär att Sverige år 2020 ha en andel förnybar energi på 49 procent.

I dag svarar den förnybara energin för cirka 39 procent av konsumtionen eller 160 TWh per år. Om EU-målet ska nås måste Sverige upp till 200 TWh per år. Vindkraften kan bidra med 25 TWh från cirka 3.000 nya vindkraftverk.

"Se över stödsystemet"
Maud Olofssons lösning på problemet är att Sverige måste se över sitt stödsystem med elcertifikat.

- Kanske behöver det skruvas upp ytterligare, hälsar hon via sin pressekreterare Frank Nilsson.

Regeringen anser också att kommunernas planering måste bli bättre och att länsstyrelsernas och domstolarnas handläggningstider blir kortare.

Pengar i budgeten
I budgeten som presenterades på måndagen föreslår regeringen som ett första steg 150 miljoner kronor extra till länsstyrelserna och domstolarna under perioden 2009–2011.

Nästa vecka kommer nästa steg. Då presenteras miljöprocessutredning, där de extra pengarna kompletteras med förslag på hur regler och lagar kan ändras så att det enklare och snabbare att söka tillstånd för att bygga vindkraftverk.

Krävs mycket mer vindkraft
Det nuvarande certifikatsystemet siktar på att Sverige år 2016 ska ha 17 TWh förnybar energi.

Av det räknar Svensk Vindenergi med att det kommer att få plats ungefär 8 TWh vindkraft.

Men för att Sverige ska nå målen EU har satt upp till år 2020, behövs det 20-25 TWh vindkraft.