Energi
Första plasmalampan på svensk väg
Den är liten som en halstablett, men strålar som solen. Trafikverket startar Sveriges första tester med plasmalampor för gatubelysning.
Sju minimala men extremt starka ljuskällor lyser upp E4:an vid infarten till Kalix.
Ytterligare åtta ska installeras de närmaste veckorna. Här pågår Sveriges första tester med plasmalampor i gatubelysning.
- Det här är inte bara de första testerna i Sverige, utan förmodligen i hela Europa, säger Martin Strid på Trafikverket.
Han leder Nytt ljus, ett projekt som testar ny energieffektiv belysning, däribland diodlampor (led) från flera tillverkare, keramiska metallhalogenlampor och så plasmatekniken.
- Alla pratar led, led, led. Men vi ser plasmatekniken som en intressant konkurrent som vi också vill testa, säger Martin Strid. Och de här lamporna har ett kontinuerligt ljusspektrum som liknar dagsljus.
Plasmalamporna i Kalix kommer från det amerikanska belysningsföretaget Luxim. Ljuskällan består av en liten glaskapsel, fylld med ädelgas. Man tänder lampan genom att leda radiovågor till kapseln som samtidigt utsätts för ett elektriskt fält. Energin får gasen att övergå till plasma och börja sända ut ett starkt, vitt ljus.
- Otroligt att en så liten ljuskälla kan lysa så starkt. Ljuset liknar solljus och man kan lätt urskilja kontraster och detaljer i omgivningen, säger Stefan Ericsson, belysningsansvarig på Trafikverket i Luleå.
Enligt leverantören är färgtemperaturen 5 750 kelvin, vilket motsvarar dagsljus. Ljusflödet uppges vara 23 000 lumen. Som jämförelse kan nämnas att en vanlig 60 wattsglödlampa ger cirka 700 lumen.
Men det finns en hake. Effektförbrukningen är 273 watt inklusive driftdon, vilket Trafikverket tycker är för mycket. Att tillverka plasmalampor för låga effekter till ett rimligt pris är en känd stötesten för tekniken. Därför används plasmalampor hittills främst för att belysa arenor och andra stora områden.
- Men effekten sjunker hela tiden och vi har redan fått signaler om att en 125 watts-lampa är på väg. Vi ser en potential i tekniken, säger Stefan Ericsson.
Nu ska Trafikverket mäta ljuset och undersöka hur belysningen upplevs av trafikanter och alla andra som kommer i kontakt med belysningen.