ENERGI

Forsmark 1 och 2 kopplades bort hastigt – konsekvenser för tågtrafik

Forsmark 1 och 2.
Kärnkraftverken Forsmark 1 och 2 har påverkats av strömavbrott under onsdagsmorgonen. Arkivbild.

Ett kort lokalt strömavbrott under onsdagsmorgonen påverkade stockholmstrafiken, Forsmarks kärnkraftverk och bidrar till dubblade elpriser i hela Sverige.

Publicerad Uppdaterad

– Vi har ingen prognos för återstart i nuläget, säger Forsmarks presschef Josef Nylén.

Avbrottet orsakades av ett underhållsarbete som Svenska kraftnät utför på en kraftstation i stamnätet norr om Stockholm, ett arbete som gick fel och orsakade en kortslutning. Det fick stora konsekvenser för strömtillförseln i huvudstadsregionen eftersom stationen matar el dit.

Det har bland annat lett till att produktionen för två av kärnkraftsreaktorerna på Forsmark ligger nere.

– Elproduktionen vid Forsmark 1 och 2 är tillfälligt stoppad efter ett fel på det yttre elnätet, men elproduktionen pågår som vanligt vid Forsmark 3, säger Josef Nylén, presschef på Forsmark.

Påverkar elpriset

När de båda stoppade reaktorerna kan producera fullt igen är fortfarande oklart.

– Vi håller på med ett fördjupat analysarbete just nu för att se så att våra anläggningar är intakta och att allt är driftklart innan vi kan återstarta reaktor 1 och 2, säger Jonas Nylén.

Bortkopplingen kommer att ge effekt på elproduktion och priser, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.

– Den produktion som inte kommer från Forsmark får ersättas av annan el och det kommer påverka elpriset förstås.

Dagspriserna på el på den nordiska elbörsen sätts en dag i förväg och torsdagens priser blir i grova drag de dubbla i hela Sverige jämfört med onsdagen. Från ett pris på 64 öre per kilowattimme till mellan 112 och 127 öre i norra respektive södra Sverige.

Forsmarks reaktor 3 har inte påverkats av strömavbrottet.

Störningar i trafiken

Även för kollektivtrafiken i Stockholm har strömavbrottet medfört störningar. Tidigare under morgonen rapporterades det om oregelbunden trafik och tåg som kunde byta destination med kort varsel.

Nu går de flesta linjer enligt tidtabell igen, enligt Claes Keisu på SL:s presstjänst. Vissa sträckor på Lidingöbanan är dock inställda och ersatta med buss.