Energi

Förslaget i Kalifornien: Inkomstbaserade eltaxor

Kalifornien har bland de högsta elpriserna i USA – enligt Berkeley betalar man två till tre gånger mer än den faktiska kostnaden för att producera och distribuera elen. Foto: Mary/Wikipedia

Kalifornien vill lösa sina ekonomiska problem genom att höja elpriset. För att lindra smällen för fattiga hushåll föreslår Berkeley-forskare att kostnaden ska baseras på inkomsten.

Publicerad

Politikerna tampas med ett enormt budgetunderskott och man har stora utgifter kopplade till delstatens elförsörjning. Bland annat behöver näten säkras för att klara av de frekventa skogsbränderna. Under de kommande två åren räknar Kalifornien med att spendera 15 miljarder dollar på problemet. Till detta måste man täcka utgifter för de avdrag på elräkningen som ges till medborgare som kopplar upp sina solpaneler mot elnätet, samt se till att laddinfrastrukturen för elfordon byggs ut.

Utgifterna måste läggas på konsumenterna, men tyvärr har Kalifornien redan bland de högsta elpriserna i USA. Enligt University of California betalar man två till tre gånger mer än den faktiska kostnaden för att producera och distribuera elen. Det är slutsatsen i Berkeleys rapport ”Designing Electricity Rates for An Equitable Energy Transition”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här