Energi

Folkomröstning om Ignalina underkänd

Söndagens folkomröstning om kärnkraftverket Ignalinas framtid underkändes av Litauens valkommission eftersom inte tillräckligt många personer röstade. Men de som röstade hade en klar uppfattning.

Publicerad

För att folkomröstningen skulle godkännas krävdes att minst 50 procent av dem som röstade i söndagens parlamentsval även sade sin mening i frågan om kärnkraftverket Ignalina som fortsätta producera el efter det officiella stängningsdatumet sista december 2009.

Stängningen 2009 var en förutsättning för att Litauen skulle få bli medlem i EU. 2004 stängdes den ena av verkets två reaktorer, som är av samma typ som den som exploderade i Tjernobyl 1986.

Den andra reaktorn används fortfarande och svarar för drygt 60 procent av landets elproduktion.

Nu vill ett flertal politiker att reaktorn ska fortsätta elproduktionen även efter 2009 för att landet inte ska bli beroende av energileveranser från Ryssland. I gårdagens val ville man veta folkets mening.

Men endast 47,6 procent av de röstande sade sin mening i Ignalinafrågan, och därför underkänns folkomröstningen. Men av dem som röstade var 88,7 procent för en förlängning av drifttiden.

Litauen planerar tillsammans med grannländer som Polen, Lettland och Estland att bygga ett nytt kärnkraftverk, men detta kan inte tas i drift förrän tidigast 2015.