Energi

FOI håller utsläppen hemliga

De mätstationer som övervakar eventuellt hemliga atomsprängningar har i veckan registrerat höga halter av cesium och radioaktivt jod från de radioaktiva utsläppen i Japan. Men värdena hemlighålls av bland andra svenska myndigheter.

Publicerad

Organisationen CTBTO (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization) har tidigare avslöjat bland annat hemliga kärnvapentest i Nordkorea med hjälp av mätningar av radioaktiva partiklar och gaser.

Det finns 60 mätstationer som snappar upp radioaktiva partiklar och 27 som fångar upp flyktiga gaser som Xenon från radioaktiva utsläpp runt om i världen. Två av mätstationerna finns i Japan, och dussintals  andra på öar och i andra länder i Stillahavsregionen

I veckan registrerade mätstationerna höga halter av cesium137 och jod131 samt hög nivå av ädelgasen Xenon som härstammar från radioaktiva moln.

Det uppger Lars-Erik De Geer, forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i Stockholm och som representerar Sverige  i CTBTO:s nätverksarbete.

Exakt vilka värden det rör sig om eller vilka stationer som mätt upp dessa värden hemlighålls nu. Sannolikt rör det sig i första hand om de japanska stationerna, som ligger utanför Tokyo.

FOI skickade i onsdags ett memo till Strålsäkerhetsmyndigheten och Utrikesdepartementet och som innehåller uppgifter från mätstationerna, men samtidigt hemligstämplade myndigheten brevet brevet som heter FOI Memo H888 och hänvisar utrikessekretessen.

Lars-Erik De Geer säger att CTBTO inte har något mandat från medlemsländerna att lämna ut information om nivåer, och det finns länder inom CTBTO, särskilt Iran och Kina, som tidigare motsatt sig att organisationen får en sådan roll att offentliggöra värden.

Det finns också en inställning inom organizationen att det är Japans roll att redovisa de värdena för radioaktiva ämnen som uppmätts.

Själv ogillar Lars-Erik De Geer hemlighetsmakeriet.

— Jag skulle personligen gärna se att man släppte på dessa värden.

Han uppger dock att inga av de fem mätstationerna i Sverige registrerat någon ökning.

Däremot har stationer i Kamchatka i Ryssland och Sacramento i Kalifornien mätt låga nivåer av.

—De här molnen med radioaktiva ämnen som kommer från Japan kommer att spridas över hela norra halvklotet, säger Lars-Erik De Geer.

Han uppger att Ekvatorn bildar en osynlig gräns på grund av amtomsfäriska förhållandena, som gör att ämnena inte kommer att spridas där.

Mätstationerna uppsnappar kontinuerligt ämnen i luften. Den vetenskapliga tidskriften Nature skriver att mätningarna har ” ett enormt allmänintresse eftersom de kan tillhandahålla en mycket mer komplett bild av omfattningen och spridningen av nutida eller framtida radioaktiva utsläpp från den stora kärnkraftsolyckan i Japan som nu pågår.”