Energi

Flytande solceller överlevde isvintern

Flytblocken med solceller står pall för att frysa fast i 34 cm tjock is. Foto: Nordic Solar
Installationen byggdes ihop på stranden innan den sjösattes i höstas. Foto: Nordic Solar
Den flytande anläggningen består av nio ihopkopplade flytblock med varsin solcellsmodul på 255 W. Foto: Nordic Solar

I en hemlig sjö i Värmland testas Sveriges första flytande solceller. Hittills har de klarat 20 minusgrader och 34 centimeter tjock is.

Publicerad

Solcellsinstallatören Nordic Solar sjösatte i höstas flytande solceller i närheten av Karlstad. Tekniken kommer från franska Ciel et Terre som byggt flytande kraftverk med tusentals solcellsmoduler i Japan och Sydkorea. Men det här är den första svenska installationen.

- Det är en kul teknik, och vi vill se om den kan användas även i Sverige, säger Robert Nordqvist på Nordic Solar, som tidigare gjort drygt 200 solcellsinstallationer på landbacken.

Den flytande anläggningen består av nio ihopkopplade flytblock med varsin solcellsmodul på 255 W. Den sjösattes i höstas och har sedan dess fått uppleva snö, kyla, temperaturväxlingar och fastfrysning. Som kallast har det varit 20 minusgrader och isen växte som mest till cirka 34 cm.

- Testen pågår ännu och vi går inte ut med testresultaten än. Men hittills ser vi inga nackdelar eller skador, säger Robert Nordqvist.

Att placera solceller på vatten har flera fördelar:

  • Solstrålarna som reflekteras på vattenytan ökar elproduktionen.
  • Under varma dagar kyler vattnet ner solcellerna, vilket också ökar produktionen.
  • I varma länder kan det även vara en stor fördel att solcellerna minskar avdunstningen från exempelvis en vattenreservoar.
  • Stora installationer kan göras utan att man behöver ta värdefull mark i anspråk.

Nordic Solar tycker att tekniken framför allt kan vara intressant på vattenytor som inte används för bad och rekreation. Dammar till kraftverk, reningsverk och fiskodlingar till exempel.

Testen syftar enbart till att undersöka om utrustningen överlever kallt vinterklimat. Däremot har man inte testat elproduktionen – solcellerna har inte ens varit inkopplade. Nordic Solar har ännu inte bestämt vad nästa steg blir.

- Vi vill avsluta testet och först. Men vi tycker fortfarande att tekniken är intressant, säger Robert Nordqvist.

Vilken sjö anläggningen flyter på är hemligt för att inte locka tjuvar eller skadegörare.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om miljö och energi – direkt till din mejl!