Energi

Flytande ryskt kärnkraftverk har nått Murmansk

Fartyget har nu anlänt i Murmansk där det ska laddas med kärnbränsle. Foto: LEVFEDOSEEV
Fartyget har nu anlänt i Murmansk där det ska laddas med kärnbränsle. Foto: LEVFEDOSEEV
Kärnkraftverket Akademik Lomonosov som bogseras mot Pevek.
Kärnkraftverket Akademik Lomonosov som bogseras mot Pevek.

Det ryska kärnkraftverket som bogserades över Östersjön har nått sin första anhalt där det ska laddas med kärnbränsle.

Publicerad

Det ryska flytande kraftverket Akademik Lomonosov som tog vägen via Östersjön har nu nått sin första destination på sin väg mot Pevek, Tjuktien, i Sibirien, enligt ett pressmeddelande från det statligt ägda företaget Rosatom.

I Murmansk kommer kraftverket att laddas med kärnbränsle. Processen kommer att ta flera månader och det är inte förrän under 2019 som fartyget kommer att fortsätta sin resa mot Sibirien.

Resan mot Pevek kommer att ta lång tid då kraftverket i sig inte har motorer att drivas framåt, utan bogseras i en genomsnittlig hastighet av 3,5-4,5 knop. Väl på plats i Pevek kommer kärnkraftverket att användas för att ersätta ett kolkraftverk, samt ett äldre kärnkraftverk. Det blir då världens mest nordliga placerade kärnkraftverk.

Projektet har fått hård kritik från miljöorganisationerna Bellona och Greenpeace. Greenpeace har bland annat kallat kraftverket ett flytande Tjernobyl och Nils Bøhmer, chef för Bellona, har uttalat sin oro för hur känslig resan till Pevek kan vara och vilka allvarliga konsekvenser en olycka skulle kunna få, enligt E24.no.

På plats i Pevek ska kärnkraftverket att producera el till 50.000 människor och årligen minska utsläppen i den arktiska delen med tiotusentals ton koldioxid, enligt Rosatom.