Energi

Fem saker att tänka på innan du köper solceller

Jenny Palm har i två studier undersökt varför privatpersoner vill köpa solcellspaneler och vilka svårigheter de har råkat ut för. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT & Peter Modin
Jenny Palm har i två studier undersökt varför privatpersoner vill köpa solcellspaneler och vilka svårigheter de har råkat ut för. Foto: Tore Meek / NTB scanpix / TT & Peter Modin
Jenny Palm. Foto: Peter Modin
Jenny Palm. Foto: Peter Modin

Funderar du på att installera solceller lagom till sommaren? Här ger hållbarhetsprofessorn sina bästa tips till vad du ska tänka på före köpet.

Publicerad

Jenny Palm är professor i hållbar stadsutveckling vid Lunds universitet. Hon har i två studier undersökt varför privatpersoner vill köpa solcellspaneler och vilka svårigheter de har råkat ut för.

Här är hennes fem tips på vad privatpersoner bör tänka på före köpet:

1. Ställ dig i kö för bidrag så fort som möjligt.

– Det finns ett tak för solcellsbidraget, vilket innebär att pengarna delas ut tills taket är nått. Alla som söker får bidrag så länge det finns pengar. Så ställ dig i kö så fort som möjligt för att få bidrag. Man vänder sig till länsstyrelsen och både hos länsstyrelsen och Energimyndigheten finns dokument att ladda ner, säger Jenny Palm.

2. Avgör om annat är mer lönsamt.

– Om motivet är att spara pengar tycker jag att man ska fundera på om andra energiåtgärder kan vara mer lönsamma. Man kanske ska se över isoleringen eller skaffa ett nytt värmesystem. Solceller kostar mycket pengar och tilläggsisolering kan till exempel vara en bättre investering. Ta hjälp av energi- och klimatrådgivaren i din kommun, deras jobb är att hjälpa till med sådana frågor.

3. Ta referenser.

– De hushåll som jag har intervjuat tipsar om att man måste akta sig för oseriösa aktörer på marknaden. En del villaägare har drabbats av oseriösa firmor som går i konkurs eller helt enkelt inte kan sätta upp solceller. Det är viktigt att kolla upp referensobjekt. Det börjar komma webbsidor, till exempel Solcellskollen, där man kan se vilka firmor som andra villaägare har anlitat, säger Jenny Palm.

4. Kolla upp hemförsäkringen.

– Ring försäkringsbolaget och kontrollera att hemförsäkringen täcker skadan som solcellerna börjar brinna eller blir stulna. Jag tror att frågan är ganska ny för försäkringsbolagen. Förra året ringde jag runt till de största försäkringsbolagen för att ta reda på om deras hemförsäkring täcker skador på solceller. Det var bara ett bolag som svarade ja, de andra kunde inte svara, berättar Jenny Palm.

5. Läs Bengts villablogg.

– Där finns egentligen svar på alla frågor, om man tar sig tid att leta i alla trådar. Där finns till exempel en sammanställning på vilka energibolag som köper överskottsel från små solcellsanläggningar och vad de betalar. Det är den enda listan jag känner till, säger Jenny Palm.