ENERGI

Expertmyndighet slog larm om att elstöd kunde gå till företag

Regeringens egen expertmyndighet varnade redan i december för att elstödet till hushållen även skulle kunna hamna hos en del företag med enskild firma. Arkivbild.
Regeringens egen expertmyndighet varnade redan i december för att elstödet till hushållen även skulle kunna hamna hos en del företag med enskild firma. Arkivbild.

Regeringens egen expertmyndighet varnade för att elstödet till hushållen även skulle kunna hamna hos företag med enskild firma, rapporterar Sveriges Radio.

Publicerad

Bokföringsnämnden, statens expertorgan på redovisning och bokföring, informerade regeringen om detta både i december och sedan ytterligare en gång i ett remissvar.

– Jag har inte insikt kring processen på regeringskansliet men jag kan konstatera att vi lyft fram den här frågan som visat sig ha skapat en osäkerhet, säger Stefan Pärlhem, kanslichef på Bokföringsnämnden, till Sveriges Radio.

Hushållens elstöd på över 17 miljarder kronor hamnade bland annat hos en del lantbrukare – där elabonnemanget står på en privatperson med enskild firma.

Företagarna får behålla pengarna, enligt tidigare besked från Försäkringskassan. Men de kan inte ansöka om elstöd för företag senare i vår.

Det här leder till att företagare behandlas olika eftersom reglerna för elstöden skiljer sig åt. Det finns även oklarheter kring hur stödet – som var skattebefriat för konsumenterna – ska redovisas skattemässigt för företagare.

De tio personer som fick de största summorna utbetalda i elstöd har alla fått över 300 000 kronor. Den största utbetalningen var på 773 669 kronor och den näst största på 475 039 kronor, enligt siffror från Försäkringskassan.