Energi

Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal

Tekniker i arbete vid en kärnenergianläggning i Iran. Arkivbild. Foto: Irans atomenergiorganisation/AP/TT
Tekniker i arbete vid en kärnenergianläggning i Iran. Arkivbild. Foto: Irans atomenergiorganisation/AP/TT

Frankrike, Storbritannien och Tyskland vidtar åtgärder för att rädda kärnenergiöverenskommelsen med Iran, som USA lämnade 2018. EU inleder nu en process för att lösa meningsskiljaktigheterna mellan de parter som finns kvar inom avtalet.

Publicerad

Tvistlösningsmekanismen sätts i gång eftersom Iran inte efterlever sina åtaganden inom kärnenergiöverenskommelsen JCPOA.

"Vi accepterar inte argumentet att Iran har rätt att minska sina åtaganden med JCOPA", skriver de tre länderna i ett gemensamt uttalande, där de uppger att de inte har något annat val än att inleda processen.

Samtidigt poängterar de att de inte ansluter sig till USA:s kampanj för att sätta "maximal press" på Iran.

Har försökt hålla kärnenergiavtalet vid liv

De tre länderna har försökt att hålla kärnenergiavtalet vid liv sedan USA lämnade överenskommelsen 2018. I avtalet förband sig Iran till att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner. Men USA har återinfört sanktioner och Iran har som svar gradvis börjat överträda många av de begränsningar som ingick i avtalet.

Nyligen meddelade Iran att landet inte längre skulle följa uppgörelsens begränsning av antalet centrifuger för urananrikning.

JCPOA tecknades 2015

Enligt tvistmekanismen som ingår i avtalet ska EU nu informera avtalets övriga parter. Efter det har parterna två veckor på sig att lösa tvisten, men tidsgränsen kan förlängas om alla vill det.

Processen kan i slutändan leda till att fler sanktioner mot Iran återinförs, även om syftet med processen enligt de europeiska länderna är att rädda överenskommelsen.

Överenskommelsen JCPOA tecknades 2015 mellan Iran och P5+1, det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas "P5+1", det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.

Överenskommelsens syfte är att undvika att Iran utvecklar kärnvapen. Det gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.

Den 8 maj förra året beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. De övriga länder som undertecknat avtalet – samt EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

Sent i våras, ett år efter det att USA lämnat kärnenergiavtalet, bestämde sig Iran för att frångå vissa åtaganden. Beslutet innebär att landet inte tänker följa begränsningarna om anrikning av uran samt lagring av sådant och av tungt vatten.