Energi
Europeiska länder vill rädda kärnenergiavtal

Frankrike, Storbritannien och Tyskland vidtar åtgärder för att rädda kärnenergiöverenskommelsen med Iran, som USA lämnade 2018. EU inleder nu en process för att lösa meningsskiljaktigheterna mellan de parter som finns kvar inom avtalet.
Tvistlösningsmekanismen sätts i gång eftersom Iran inte efterlever sina åtaganden inom kärnenergiöverenskommelsen JCPOA.
"Vi accepterar inte argumentet att Iran har rätt att minska sina åtaganden med JCOPA", skriver de tre länderna i ett gemensamt uttalande, där de uppger att de inte har något annat val än att inleda processen.
Samtidigt poängterar de att de inte ansluter sig till USA:s kampanj för att sätta "maximal press" på Iran.
Har försökt hålla kärnenergiavtalet vid liv
De tre länderna har försökt att hålla kärnenergiavtalet vid liv sedan USA lämnade överenskommelsen 2018. I avtalet förband sig Iran till att skala ned sitt kärnenergiprogram i utbyte mot lättade sanktioner. Men USA har återinfört sanktioner och Iran har som svar gradvis börjat överträda många av de begränsningar som ingick i avtalet.
Nyligen meddelade Iran att landet inte längre skulle följa uppgörelsens begränsning av antalet centrifuger för urananrikning.
JCPOA tecknades 2015
Enligt tvistmekanismen som ingår i avtalet ska EU nu informera avtalets övriga parter. Efter det har parterna två veckor på sig att lösa tvisten, men tidsgränsen kan förlängas om alla vill det.
Processen kan i slutändan leda till att fler sanktioner mot Iran återinförs, även om syftet med processen enligt de europeiska länderna är att rädda överenskommelsen.
Överenskommelsen JCPOA tecknades 2015 mellan Iran och P5+1, det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland.