Europa överväger rymdbaserad solkraft

2022-08-24 07:00  
Bildtext: Bland de som inte delar ESA:s förhoppningar om solel från rymden finns Elon Musk. Foto: ESA

Europeiska rymdorganisationen ESA tror att solpaneler i rymden kan vara en lösning på kontinentens energiproblem. Men tekniken blir dyr och komplicerad.

Med skenande elpriser och osäkra gasleveranser från Ryssland står det klart att EU behöver öka sin inhemska produktionen av grön el. Nu tittar den europeiska rymdorganisationen ESA på möjligheterna med rymdbaserad solkraft. Det skriver Ars Technica.

Tanken är dussintals satelliter fångar solstrålningen på 36 000 km avstånd från jorden. Energin ska sedan skickas till markytan med mikrovågor, ner till solceller eller en antenn. Men ett enda system skulle få en massa som är minst tio gånger större än den Internationella rymdstationen ISS. Och för att få upp materialet i omloppsbana behövs det sannolikt tusentals uppskjutningar med tunga raketer. 

Nyligen publicerade ESA två beställda studier där konsultbolag har granskat vad tekniken kan tänkas leverera kontra kostnaden, som beslutsunderlag för berörda myndigheter.

Musk: ”Det dummaste någonsin”

Slutsatsen är att lösningen skulle kunna täcka en fjärdedel till en tredjedel av de cirka 3 000 TWh som Europa årligen förbrukar. Kostnaden skulle dock landa på hundratals miljarder euro.

Nu föreslår ESA upprättandet av Solaris, ett program för att utveckla potentiell teknik och möjliggöra de politiska beslut som behövs för att förverkliga rymdbaserad solkraft. I Solaris ska också konceptets fördelar och risker granskas.

Alla tror inte på rymdbaserad solenergi. Exempelvis har Elon Musk tidigare avfärdat lösningen som ”det dummaste någonsin”. Spacex-grundaren har poängterat att han med verksamhet inom rymdfart såväl som solenergi torde ha varit engagerad i konceptet om det hade varit ett intressant spår.

John Edgren

Mer om: Solenergi Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt