EU vill reglera hårtork och vattenkokare

2014-12-15 13:11  
Hårtorken är i fokus när EU fokuserar på energibesparing. Foto: TT

Efter glödlampor, spisar och dammsugare riktar EU nu blickarna mot hårtorkar och vattenkokare för att minska elförbrukningen i unionen.

(Uppdaterad) EU-kommissionen med Jean-Claude Juncker i spetsen väntas i morgon presentera krav på hur hårtorkar och vattenkokare ska bli energisnålare, allt för att nå EUs klimatmål för 2030.

Regleringen av effekten för spisar och ugnar väntas årligen spara 244 TWh fram till 2020, vilket är 9 procent av elförbrukningen i hela unionen.

Det är inte bara miljöorganisationer som ställer sig bakom besparingsreglerna, även stora tillverkare av hushållsmaskiner är entusiastiska eftersom man förväntar sig merförsäljning av de nya snålare apparaterna.

För Jean-Claude Juncker är regleringarna ett dilemma eftersom han har lovat färre sådana bestämmelser. I främst Storbritannien bidrar dessa regler till en allt mer uppskruvat opinion mot EU. Enligt Reuters fick den negativa tonen i brittiska medier chefen för hushållsmaskintillverkaren Miele, Reinhard Zinkann, att protestera hos den brittiska premiärministern David Cameron.Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt