Energi

EU-länder kräver besked om Nordstream 2

Karta över Nordstreams dragning. Grafik: Jonas Askergren
Karta över Nordstreams dragning. Grafik: Jonas Askergren

Flera EU-länder trycker på om besked från EU-kommissionen kring synen på ryska gasledningen Nordstream 2. Ibrahim Baylan (S) var en av dem som tog upp frågan vid måndagens energiministermöte i Bryssel.

Publicerad

– Jag följde upp statsministerns uttalande från Europeiska rådet i oktober genom att återigen ta upp vår oro för hur detta går ihop med energiunionens mål och de utmaningar som finns vad gäller diversifieringen av EU:s energimix, berättar Baylan.

– Nu väntar vi på att EU-kommissionen återkommer med sin analys och det var också en uppmaning som fler medlemsländer, däribland Danmark, gjorde i samband med mötet.

Även i EU-parlamentet finns gott om oro över den planerade gasledningen. Svenske ledamoten Gunnar Hökmark (M) har lämnat in en skriftlig fråga för att få svar på när kommissionen tänker komma med besked.

Läs mer:

Vid måndagens energiministermöte fick medlemsländerna samtidigt en första genomgång av de omfattande förslag om bland annat energieffektivisering som EU-kommissionen lade fram i förra veckan.

– Som vanligt var det vin och vatten i det hela. Vi tycker att det är viktigt att vi tar steg framåt för att fullfölja de här 2030-målen som vi kom överens om förra året. Däremot är vi som vanligt inte fullt lika nöjda med de skrivningar som finns kring bioenergi, säger Ibrahim Baylan.

Nordstream 2 ägs av sex olika företag

Naturgas-pipeline som ska dras mellan St Petersburg-regionen i Ryssland till den tyska Östersjökusten.

Längd: 1 200 km, två rör belagda med betong läggs ut, öster om Gotland.

Kapacitet: Båda rören har tillsammans en årlig överföringskapacitet på 55 miljarder kubikmeter naturgas.

Ägarna är ryska Gazprom 50 procent, samt bolagen BASF/Winstershall 10 procent, Engie 10 procent, Uniper 10 procent, OMV 10 procent och Shell 10 procent.

Byggnationen väntas pågå i två år med start 2018.