Energi

Eon avvaktar med Ringhalsbesked

En reaktor på Ringhals 1 tvingades stänga på grund av stormen Egon. Foto: TT

Ringhals delägare Eon avvaktar med sin bedömning om framtiden för de båda reaktorer som Vattenfall vill stänga tidigare. För att stängningen ska bli av måste tyskägda Eon vara med på noterna.

Publicerad

– Vattenfall har fattat sitt beslut, nu är det Eon som ska fatta sitt, säger Torbjörn Wahlborg, chef för affärsområdet Business Area Generation på Vattenfall i en skriven kommentar.

Eons kommunikationschef i Sverige, Roger Strandahl, vill inte spekulera i vad Eon kan komma fram till. Först måste Eon veta vad Vattenfall baserar sig på.

– Vi har inget underlag än, vi har begärt det från Vattenfall, säger Roger Strandahl till TT.

Han räknar med att frågan om framtiden för Ringhals 1 och 2 kan hamna i skarpt läge vid ett styrelsemöte i Ringhals den 28 maj.

Eon äger knappt 30 procent av Ringhalsverket. Bolaget fick information om Vattenfalls beslut i måndags kväll, om att Vattenfall vill avveckla de båda reaktorerna inom fem år, 2018_2020 istället för till 2025.

Skälen som Vattenfall ger är att reaktorerna är förlustaffärer på grund av låga elpriser, stora investeringsbehov och ovanpå det kärnkraftsskatt, som snart ska höjas ytterligare.

Roger Strandahl säger att Eon tidigare har varit tydligt med att lönsamheten för mindre reaktorer är en "utmaning". Till den kategorin hör de aktuella i Ringhals och två av de tre som Eon äger i Oskarshamn.

– Men varje site (produktionsställe) har sina förutsättningar, det är viktigt för oss att se hur förutsättningarna är i Ringhals. Vi måste ha torrt på fötterna, säger han.

En avveckling är inte gratis, inte heller när det är olönsamma reaktorer. Enligt Vattenfalls presstjänst fanns det 2013 cirka 3,5 miljarder kronor avsatta för en avveckling 2025 av R1 och R2. Det blir en miljard till om reaktorerna ska stoppas fem år tidigare.