Energi

Energislöseri i passivhus

Hyresgäster i passivhus måste använda elektriska apparater för att få upp värmen, någon som slösar energi. Huset på bilden är inte omnämnd i artikeln. Foto: TT
Hyresgäster i passivhus måste använda elektriska apparater för att få upp värmen, någon som slösar energi. Huset på bilden är inte omnämnd i artikeln. Foto: TT

Inuti passivhus pågår ofta energislöseri – trots att husen är byggda för att dra lite energi. Det framgår av en ny avhandling från Linköpings universitet.

Publicerad

Helena Karresand har studerat hur livet ser ut i passivhus och konstaterar i sin avhandling att mer kan göras för att underlätta en energisnål vardag för hyresgästerna.

Till exempel tyckte hyresgästerna att de apparater som bostadsbolagen hade ställt dit ofta var energitjuvar. Det gällde bland annat digitalboxar och torktumlare.

- Jag intervjuade 14 familjer och i stort sett alla önskade att de kunde torka sin tvätt på annat sätt än genom torktumling. I många fall fanns det dock inte tillräckliga utrymmen att hänga tvätt, säger Helena Karresand i ett pressmeddelande.

I passivhus finns generellt sett inga värmeelement. I stället utnyttjas spillvärme från apparater och människor för uppvärmning. Det kan ibland innebära att hyresgästerna måste använda elektriska apparater för att det inte ska bli för kallt inomhus.

För att inte el ska behöva förbrukas för att få varmt inomhus föreslår Helena Karresand att fjärrvärme eller andra miljövänliga energikällor används för att komplettera uppvärmningen av passivhusen.

Hon tycker också att bostadsbolagen borde bli bättre på att ta reda på vad hyresgästerna har för behov och hur de agerar. På så sätt skulle ännu mer energi kunna sparas.

- De som bor i husen är experter och vet var behoven ligger. Bostadsbolagen borde bjuda in dessa till en dialog för att stödja en energisnål vardag även inuti huset, säger hon.


Följ Ny Teknik på Facebook!