Energi

”En mardrömskälla” - redan innan läckan

Brevet från det amerikanska representanthuset till BP:s vd.
Brevet från det amerikanska representanthuset till BP:s vd.
BPs vd Tony Hayward Foto: Sean Gardner/AP Photo/Scanpix
BPs vd Tony Hayward Foto: Sean Gardner/AP Photo/Scanpix

”En mardrömskälla”. Det skrev en av BPs borringenjörer i ett mejl fem dagar före explosionen på  borriggen Deepwater Horizon. Nu ställs oljebolaget BP till svars i USA.

Publicerad

Ett utskott i det amerikanska representanthuset släppte i går kväll, amerikansk tid, en rad dokument som rör oljekatastrofen utanför Louisianas kust och som klandrar oljebolaget för slarv och misstag. Det uppges också att BP tog genvägar för att minska kostnaderna.

Fem dagar före katastrofen varnades BP av en bolagets oljeingenjörer, som beskriver källan som en ”mardrömskälla”,  full av problem och en annan ”det har sannerligen varit en galen källa”. En annan av ingenjörerna uttryckte i ett mejl stor nervositet över designen av oljekällan.

"Trots svårigheterna kring källan tycks det som att BP tagit en mängd  beslut av ekonomiska skäl som ökade faran för ett katastrofalt misslyckande”, skriver skriver utskottets bägge ordföranden, demokraterna, Henry A Waxman och Bart Stupak i ett brev till BPs vd Tony Hayward, som skickades i går den 14 juni.

Besluten tycks också ha brutit mot industriella riktlinjer för hur man ska gå till väga och de gjordes trots att BPs personal varnade för dem.
”I själv verket, tycks det som om BP upprepade gånger valde riskfyllda procedurer i syfte att minska kostnader och spara tid och gjorde minimala ansträngningar för att dämpa den adderade risken”, skriver utskottsordförandena.
I brevet redogör de för flera kritiska frågor som utskottet vill ha svar på när BPs vd Tony Hayward på torsdag kallas till förhör av utskottet .
Representanthusets utredning visar bland annat att stängningen av oljekällan låg långt efter i tidtabell när den exploderade. Det kan ha pressat personalen att ta till genvägar för att snabba på stängningen.
Fem beslut av BP gällande oljekällans design och tekniska brister i utförandet när man pumpade ned cement i borrhålet för att försluta det, kan ha lett fram till katastrofen, enligt Waxman och Stupak.
Redan i morgon grillas dessutom BPs styrelseordförande Carl-Henrik Svanberg av den amerikanske presidenten Barack Obama . Obama kräver bland annat att BP startar en fond för att ersätta skador som uppstått på grund av från oljeutsläppet.