Energi

Elrabatten gav tusenlappar – vinnarna: storbrukarna

Knappast befogat. Statens elrabatt kan nu summeras. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Knappast befogat. Statens elrabatt kan nu summeras. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Statens elrabatt blev bingo för storförbrukarna. Speciellt gynnade blev norrlänningarna som fått betalt för elförbrukningen de senaste två månaderna. "Med facit i hand var det här inte befogat", säger elanalytiker Björn Björnsson.

Publicerad

Med de skenande elpriserna i december började politikerna att tävla om vem som kunde kompensera villaägare med eluppvärmning mest. Resultatet blev som mest en subvention på max 2 000 kronor per månad för den som förbrukade 2 000 kWh, lägre för den som brände av mindre el.

Men kanske borde regeringen ha avstått. I januari föll priserna tillbaka, i februari ännu mer. I Norrland har elpriserna i själva verket legat lägre under de två första månaderna, januari-februari, än samma tid i fjol. I praktiken har boende i elområde 1 och 2, det vill säga Norrland, fått betalt för att bruka mycket el.

Flera tusenlappar

Enligt TT:s preliminära (februari inte riktigt slut än) beräkning med hjälp av elanalytiker Björn Björnsson kommer en villaägare, boende i norr, som förbrukat 2 000 kWh i februari, få en elräkning på 2 800 kronor, inklusive nätavgift, skatter och moms. Dra bort elrabatten på 2 000, så landar slutnotan på 800 kronor. I fjol vid samma tidpunkt landade elfakturan på cirka 3 200 kronor. Elräkningen baseras för den absoluta merparten på snittpriset över månaden. Kalkylen bygger på att kunden har rörligt elavtal.

Med tanke på att en stor del av den samlade elfakturan består av elnätsavgift så blev det faktiska elpriset negativt för en norrlänning med rabatten inräknad.

Inkluderas hela perioden med subvention, december-februari, så blir resultatet detsamma – det norrländska elslukande hushållet har tjänat flera tusenlappar på politikernas utformning av subventionen, som beräknas inte utefter de faktiska prisförhållandena utan bara baserat på hur mycket el som förbrukats.

– Det blev en avvägning mellan en snabb åtgärd och få en bra precision, säger Björn Björnsson och konstaterar att det förstnämnda fick styra.

Även vinnare i söder

Även för storförbrukande villaägare i södra Sverige har utfallet av subventionerna bidragit till billigare elräkningar än vid samma tid i fjol. Sammantaget, inklusive rabatten, landade elräkningarna för en Skånevilla som förbrukade 2 000 kWh per månad under december-februari 200 kronor lägre än samma period förra vintern.

– Rabatten blev med facit i hand onödig även i söder kan man säga, säger Björn Björnsson, elanalytiker på elhandelsföretaget Godel.

Räddningsplankan var klart befogad för december. Men för enbart januari och februari blev elräkningarna för hushållet i syd sammantaget nästan 2 000 kronor billigare i år än i fjol.

Än så länge har inget hushåll fått några pengar tillbaka av staten. Beslutet om subventionerna klubbades av riksdagen i torsdags och nu ska elnätsbolagen administrera återbetalningarna, vilket lär ta någon månad eller fler.

För dem som förbrukat mindre än 700 kWh under en månad blir det inget statsstöd alls.

Elpriset, månadssnitt (öre per kWh) *till och med 25 februari

Månad Elområde 1 Elområde 2 Elområde 3 Elområde 4
dec 2020 18 18 31 38
dec 2021 67 67 180 187
jan 2021 45 45 49 50
jan 2022 29 29 104 109
feb 2021 44 44 54 54
feb 2022* 27 27 76 76

Källa: Nordpool

Fakta: Så mycket ger elrabatten

Stödet gäller för elförbrukningen i december, januari och februari denna vinter.

Subventionen är utformat som en trappa där stödet växer i takt med hushållets elförbrukning. Stöd ska börja betalas ut vid en elförbrukning på 700 kilowattimmar, kWh, under en månad.

Om ett hushåll hade en elförbrukning på 700 kWh i till exempel december uppgår stödet till 100 kronor den månaden. Om elförbrukningen i stället var dubbelt så hög, 1400 kWh, blir stödet 900 kronor den månaden. Mest stöd får hushåll med en månatlig elförbrukning på minst 2000 kWh. De får maxbeloppet 2000 kronor.

Förslaget beräknas nå omkring två miljoner hushåll, i praktiken hushåll som använder el för uppvärmning av bostaden.

Källa: Regeringen