ENERGI

Elpriserna rasar efter finska missen – sålde el motsvarande fem reaktorer

Kraftledningar framför blå himmel
Misstaget innebär relativt låga elpriser i Norden under fredagen, enligt Svenska kraftnät.

Elpriserna sjunker sedan en aktör i Norge av misstag lagt ett bud om att sälja el i Finland – motsvarande fem kärnkraftsreaktorer. Det väcker frågor om varför inga varningssystem slog till, anser energiexperten Christian Holtz.

Publicerad Uppdaterad

Den norska elleverantören Kinect Energy råkade under torsdagen av misstag erbjuda den finska elmarknaden nära 6 000 megawattimmar el per timme de kommande 24 timmarna.

Det motsvarar ungefär produktionen från fem kärnkraftsreaktorer.

Misstaget på elbörsen Nord Pool upptäcktes för sent under torsdagen och elpriser och volymer har därför beräknats från det felaktiga budet, uppgav Svenska kraftnät i ett pressmeddelande på torsdagskvällen.

Inget varningssystem

Enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på konsultbyrån Merlin & Metis, finns det en rad frågetecken kring det inträffade.

– Frågorna man ställer sig är för det första varför det inte fanns några varningssystem hos elhandlaren som lade budet, och för det andra varför det inte fanns något varningssystem på elbörsen så att de kontaktade bolaget. I så fall hade felet kunnat lindras, säger han.

Enligt Christian Holtz kommer många kraftproducenter att åka på en ekonomisk smäll på grund av felet, men det är främst bolaget som gjorde fel som får stå för notan.

– Jag har inte räknat på det exakt, men det kommer att kosta dem hundratals miljoner, säger han.

Sänkte elpriserna

På grund av det inträffade sjönk elpriserna i hela Norden på fredagen.

En annan effekt av misstaget är att elproducenter i Norden, som skulle ha producerat om inte det felaktiga budet fanns, inte blev avropade i marknaden.

"Lite förenklat kan man säga att man sålde något man inte hade, och köpare köpte något som inte finns", säger Pontus de Maré, driftchef vid Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Svenska kraftnät har tagit kontakt med elproducenter för att undersöka om de kan täcka upp för fredagens obalans.

I en tidigare version uppgavs fel beräknad kostnad för Kinect Energy.