Energi

Elnätsavgifter strider inte mot ellagen: ”Tydlig dom”

Under torsdagen meddelade kammarrätten i Jönköping domen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Under torsdagen meddelade kammarrätten i Jönköping domen. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Striden mellan de stora eljättarna och Energimarknadsinspektionen (EI) om hur stora bolagens så kallade intäktsramar får vara rullar vidare. I slutändan handlar det om hur stora avgifter elbolagen ska kunna ta ut av konsumenterna.

Publicerad

Senast i den pågående striden är det kammarrätten som beslutat att EI:s beräkningar av intäktsramarna för elbolagen inte strider mot ellagen – men däremot unionsrätten. EI:s beräkningar påverkar vilka avgifter elnätsföretagen i sin tur kan ta ut av konsumenterna.

Det innebär en ny bakläxa för EI när kammarrätten i Jönköping ändrar förvaltningsrättens dom på flera punkter och slår fast att myndigheten måste fastställa nya intäktsramar för elnätsbolagen som håller sig inom inom ramarna för unionsrätten, skriver de i ett pressmeddelande.

Kommer inte att överklaga

EI är i huvudsak nöjda med domen och kommer inte att överklaga, enligt Tony Rosten, chef för nätreglering på EI.

– I nuläget finns det ingen anledning att överklaga utan vi tycker att domen är välmotiverad och tydlig, säger Tony Rosten.

Hur priserna och avgifterna för elnätskunderna kommer att påverkas av utfallet är för tidigt att säga, enligt EI.

– Först får vi se om domen överklagas men om den vinner laga kraft kommer vi att behöva utfärda nya intäktsramar enligt domen. Vi måste få göra det jobbet innan vi kan säga vad det får för innebörd för kunderna, säger Tony Rosten.

Men lutar det mot att elnätsavgifterna kan bli ännu dyrare eller billigare?

– Än är det inte något som jag kan uttala mig om, det är det som vi kommer att få fatta beslut om, fortsätter Tony Rosten.

Elnätsbolagen vann

Bakgrunden till domen är att EI, med nya regler att stödja sig mot inför tillsynsperioden 2020–2023, har begränsat elnätsföretagens sätt att beräkna hur stora intäktsramarna får vara.

En majoritet av elnätsbolagen, bland annat Vattenfall, Ellevio och Eon, överklagade EI:s beslut.

I första instansen vann elnätsbolagen mot EI och förvaltningsrätten i Linköping ansåg att EI:s beräkningar står i strid med ellagen och tredje elmarknadsdirektivet.