Energi

Elbolag: Vi sänker din elförbrukning med 15 procent

Mikael Larsson.
Mikael Larsson.

Med Elpiloten El ska husägare med direktverkande el-element kunna sänka sina uppvärmingskostnader med 15 procent.

Publicerad

Det är elbolaget Elverket El i Vallentuna som tillsammans med det globala energibolaget Schneider Electric tagit fram en lösning för styrning av el-element.

Ett antal sensorer i huset mäter av temperaturen och skickar trådlöst informationen vidare till en central kontrollenhet. Från den styrs värmen med en styrenhet som ansluts till varje el-element.

- Med hjälp av antingen en app eller pc så får kunden sedan information om energiuttaget och kan också programmera systemet enligt ett eget schema för när det ska vara varmare eller svalare, eller styra värmen manuellt, säger Mikael Larsson, vd Elverket Vallentuna El.

Systemet fungerar på alla befintliga el-element. Kunden betalar ett startpaket och därefter en måndagskostnad.

- Enligt de pilottester som Schneider gjort kan vi utlova en besparing på upp till 15 procent av energikostnaderna, säger Mikael Larsson.

- Vi tror att det här är en produkt som är väldigt bra för kunderna, vi vill ge något mer än bara kilowattimmar. Och naturligtvis finns det ett miljötänk i det också.

Elverket marknadsför Elpiloten El i hela landet.

Ni säger att det här systemet är unikt. Finns det inget annat, liknande system i Sverige?

- Det finns ett antal produkter som också kan visualisera elförbrukningen men det som är speciellt med vårt system är att kunderna också kan styra sina anläggningar.