Energi

El från kärnkraft billigast för Japan

Tsunamiskydd byggt vid kärnkraftverket Kashiwazaki-Kariwa. Foto: Tepco
Tsunamiskydd byggt vid kärnkraftverket Kashiwazaki-Kariwa. Foto: Tepco

Trots ökade kostnader efter haveriet i Fukushima är kärnkraft fortfarande den billigaste metoden att framställa el i Japan hävdar industriministeriet.

Publicerad

Industriministeriet ska inom kort presentera ett förslag till den bästa energiblandningen. Enligt källor som nyhetstjänsten Kyodo har talat med är planen att kärnkraftel ska stå för 20 - 22 procent av elförsörjningen 2030. Andelen låg på 28,6 år 2010, alltså året innan naturkatastrofen och tsunamivågorna.

Enligt industriministeriet blir kostnaden för kärnkraftel 0,73 kronor per kilowattimme 2030. År 2011 beräknades kostnaden till 0,69 kr/kWh.

Trots det stora kostnader som tillkommit för kärnkraftel sedan säkerhetskraven i landet höjts är kärnkraft fortfarande billigare än andra metoder att framställa el. För kolkraft beräknas kostnaden till 0,93 kr/kWh, för solenergi 1,18 kr/kWh och för vindkraft 2,39 kr/kWh.

Sedan september 2013 står alla kärnreaktorer i Japan stilla, men kraftbolag har ansökt om att få starta reaktorer som klarar kärnsäkerhetsmyndighetens nya krav.

Industriministeriet räknar med att de extra säkerhetsåtgärderna kostar 4,35 miljarder extra per reaktor. Extrakostnader, för avveckling och skadestånd, i händelse av en större kärnkraftolycka beräknas nu till 650 miljarder kronor, en höjning från 2011 års uppskattning som då låg på 420 miljarder kronor. Höjningen baseras på kalkylen för att röja upp vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi. Ministeriet kommenterar att sannolikheten för en ny allvarlig olycka i Japan har minskat sedan säkerhetskraven höjdes efter händelserna i mars 2011.