ENERGI

Effektiva värmelagret kan använda fett från matavfall

Behållaren matas med 30-gradigt vatten, och fettet ger sedan ifrån sig i princip samma temperatur.

Vatten som värms av en solpanel rinner direkt genom fett – och på kvällen levererar behållaren värmen ut i bostaden. Forskare vid norska Sintef har hittat molekylen som kan samsas med vattnet. Råvaran till det effektiva värmelagret finns bland annat i sopor.

Principen med att använda fett för att lagra energi är inte ny – när fett härdar så släpper det ifrån sig den värme som har absorberats under smältningen. Ett problem har varit att det tar väldigt lång tid att få ut energin igen, men nu har forskare vid norska Sintef gjort ett genombrott som öppnar för väldigt effektiva värmelager. 

Deras system ser ut som en varmvattenberedare och får plats under diskbänken. I behållaren finns metylpalmitat, en ester. Fettet smälts med vatten som värms av en solpanel under dagtid, och när temperaturen sedan sjunker så levererar behållaren tillbaka värmen ut i bostaden. Den utvalda molekylen innebär att man inte längre behöver ha de barriärer mellan fett och vatten som tidigare gjorde processen långsam. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här