Energi
Dubbla stämningar i gaskonflikt
Både Ryssland och Ukraina stämmer motparten inför Stockholms handelskammares skiljedomstol med anledning av den pågående gaskonflikten.
Ryssland stryper sina gasleveranser till Kiev och kräver förskottsbetalning.
Beskedet om att ryska Gazprom lämnat in en stämningsansökan kom i morse och möttes några timmar senare med samma sak från ukrainska Naftogaz.
Enligt ryska nyhetsbyrån Interfax kräver det statliga ukrainska gasbolaget bland annat att Ryssland betalar tillbaka 6 miljarder dollar - en bra bit mer än vad Ryssland i sin tur kräver att Ukraina ska betala.
På en presskonferens i Wien i Österrike uttalar samtidigt EU:s energikommissionär Günther Oettinger sitt hopp om fortsatta förhandlingar.
– Fortsatta inbjudningar till trepartssamtal under juni månad är på väg, säger Oettinger.
Enligt hans beräkningar har Ukraina omkring 12 miljarder kubikmeter gas i reservlager att ta till nu när den ryska gaskranen skruvas åt.
I ett uttalande från Gazprom i morse sades att Naftogaz från och med i dag får "enbart den ryska gas de betalat för". En källa på Gazprom säger dessutom till Reuters att gasflödet till Ukraina reducerades så snart tidsfristen löpt ut.
I eftermiddag håller Gazpromchefen Aleksej Miller och Rysslands energiminister Alexander Novak en gemensam presskonferens i Moskva. Även president Vladimir Putin väntas uttala sig i frågan, då han håller ett tal om energi inför deltagarna i ett oljemöte i Moskva.
De utdragna förhandlingarna i Kiev om Rysslands gasleveranser till Ukraina pågick till tidigt i morse utan att någon uppgörelse kunde nås. När tidsfristen löpte ut efter klockan 8 svensk tid hade Ukraina inte betalat de 1,95 miljarder dollar (närmare 13 miljarder kronor) som Ryssland ville ha nu. Moskva hävdar att Ukrainas innestående skuld totalt uppgår till över 4 miljarder dollar.
Det ryska gasstoppet till Ukraina kan även medföra stopp i leveranserna till flera EU-länder, men i ett uttalande från Gazprom heter det att man kommer att fortsätta med sina EU-leveranserna och att Ukraina måste låta den gasen passera genom ledningarna. Vissa störningar aviseras dock.
Runt en tredjedel av den naturgas som EU importerar kommer från Ryssland, och ungefär hälften av denna kommer via Ukraina. Effekten av ett eventuellt stopp i leveranserna väntas inte bli så stora, med tanke på att det är sommar och att både EU och Ukraina har tillräckligt stora lager för att klara sig ett tag.