Energi
Dramatisk ökning av verkningsgrad hos solceller
Tandemceller av kisel och något annat billigt, fotovoltaiskt material är ett kostnadseffektivt sätt att åstadkomma solceller med högre verkningsgrad, hävdar forskare. Foto: TT
Genom att bygga tandemceller av perovskiter och vanliga kiselsolceller, kan man dramatiskt öka solcellens verkningsgrad. Det hävdar forskare vid Stanford University i USA.
De högkvalitativa kiselsolcellernas verkningsgrad har legat runt 25 procent de senaste 15 åren. Därför har forskare vid Stanford University sökt efter metoder att tillverka solpaneler med högre verkningsgrad, och de menar att tandemceller av kisel och något annat, billigt, fotovoltaiskt material är ett kostnadseffektivt sätt att åstadkomma detta.
- Man sätter bara en solcell ovanpå en annan och får högre verkningsgrad än de kunnat åstadkomma var för sig. Ur kommersiell synpunkt är det vettigt att använda kisel till den undre cellen. Hittills har vi inte haft något bra material till den övre cellen, men sedan dök perovskiter upp, säger Michael McGehee, professor i materialvetenskap vid Stanford University, till publikationen Energy & Environmental Science.
Perovskiter betecknar en grupp keramer vars kemiska sammansättning kan varieras nästan i det oändliga, och därför erbjuder de möjligheter att skräddarsy elektronikkomponenter med de egenskaper man önskar.
Forskarteamet placerade en perovskitsolcell med verkningsgraden 12,7 procent ovanpå en lågkvalitativ kiselsolcell med verkningsgraden 11,4 procent. På detta vis lyckades de höja den totala verkningsgraden till 17 procent.
- En så drastisk effektivitetsökning skulle kunna omdefiniera den kommersiella potentialen för lågkvalitativt kisel, säger Michael McGehee till Energy & Environmental Science.
Förhoppningen är även att kunna uppnå en ännu högre total verkningsgrad, när perovskitcellen placeras på en högkvalitativ kiselcell.
Frågan om perovskiternas långsiktiga stabilitet är dock ännu obesvarad.
Följ Ny Teknik på Facebook!