Energi

Domstol säger nej till reaktorstart

Kärnkraftverket Takahama. Foto: Wikimedia
Kärnkraftverket Takahama. Foto: Wikimedia

Japanska kärnkraftverket Takahama hade gott hopp om att få starta två reaktorer. Men en distriktsdomstol säger nej.

Publicerad

Som Ny Teknik kunde rapportera i går har Japans samtliga 48 kärnreaktorer stått still sedan september 2013.

Men kraftindustrin är angelägen att få återstarta så många reaktorer som möjligt för att minska på inköpen av dyra fossila ersättningsbränslen.

Efter naturkatastrofen den 11 mars 2011 och händelserna i Fukushima har den japanska kärnsäkerhetsmyndigheten höjt kraven på vad reaktorerna ska tåla både när det gäller jordbävningar och skydd mot tsunamivågor.

I Takahamaanläggningen, som ägs av energibolaget Kansai Electric, fick reaktorerna 3 och 4 klartecken för återstart av kärnsäkerhetsmyndigheten efter en inspektion i februari. Energibolaget hade planerat att starta reaktorerna i november.

Men förutom klartecken från den nationella kärnsäkerhetsmyndigheten måste energibolagen även få klartecken från de lokala instanserna. Och invånarna i länet Fukui, där Takahamaanläggningen finns, har vänt sig till distriktsdomstolen och hävdar att ett oväntat jordskalv kan orsaka en allvarligt kärnkraftolycka, som sprida strålning i distriktet. Domaren säger att han inte kan se tillräckligt trovärdiga argument från energibolaget när det gäller åtgärder mot jordbävningar.

Kansai Electric kommer att överklaga beslutet.