Energi

Deras transparenta solceller slår rekord

Foto: Robert Coelius, Michigan Engineering Communications & Marketing

Solpanelerna från University of Míchigan har en transparens på 43,3 procent och med en verkningsgrad på 8,1 procent tas ett rejält kliv framåt.

Publicerad

Möjligheten att kunna omvandla de stora fönstren på en modern kontorsbyggnad till solpaneler öppnar onekligen vägen för fastighetsägare att enkelt sänka sina elräkningar, samtidigt som de bidrar till en ökad produktion av grön energi. Men tekniken levererar inte goda resultat nog.

De transparenta solceller som har utvecklats hittills levererar en verkningsgrad på 2-3 procent, med något bättre resultat för celler med indiumtennoxid på 3,5 procent och 5 procent för versioner med silver. Men nu tas ett rejält kliv framåt av University of Michigan. Med en verkningsgrad på 8,1 procent slår deras solpaneler världsrekord. Det skriver universitetet på sin hemsida.

Knappt halva verkningsgraden

Även om det låter lågt så utgör det knappt hälften jämfört med vanliga solpaneler – å andra sidan har de transparenta panelerna möjlighet att täcka en väldigt stor yta. Det nya materialet består av en kombination av organiska molekyler som släpper igenom ljus i det synliga spektrumet men fångar in ljus i nära infrarött, som står för en stor del av energin i solljuset.

Forskarna har utvecklat nya beläggningar som maximerar andelen infångat ljus i nära infrarött samtidigt som transparensen hålls på höga 43,3 procent – detta med en organisk eller kolbaserad design snarare än den traditionella kiseln.

Kort livslängd

Den helt transparenta versionen använder elektroder av indiumtennoxid. Sedan tidigare kunde man uppnå en ännu högre verkningsgrad, på 10,8 procent, med silverelektroder, men de panelerna fick en grön ton som sannolikt inte skulle accepteras av de som stängs in bakom dem.

Ett problem är att de transparenta solpanelerna har en tämligen kort livslängd, något som möjligtvis kan förbättras när de innesluts i glasrutor. Men nu jobbar teamet på en rad förbättringar som förhoppningsvis ska ge en livslängd på tio år i utbyte mot en verkningsgrad på sju procent.