Energi

Deltavarianten slår mot efterfrågan på olja

Efterfrågan på olja vände nedåt i juli enligt det internationella energiorganet IEA. Arkivbild Foto: Eli Hartman AP/TT
Efterfrågan på olja vände nedåt i juli enligt det internationella energiorganet IEA. Arkivbild Foto: Eli Hartman AP/TT

Efterfrågan på olja vände abrupt nedåt i juli. Nedgången är en effekt av den ökade spridningen av den så kallade deltavarianten av covid-19-viruset, enligt en månadsrapport från OECD-ländernas internationella energiråd IEA.

Publicerad

IEA beräknar att efterfrågan på olja föll med 120 000 oljefatsekvivalenter per dag i juli och organisationen sänker samtidigt sin prognos för andra halvåret med 500 000 oljefatsekvivalenter per dag jämfört med bedömningen som gjordes för en månad sedan.

Nedgången kommer sedan oljekartellen Opec och andra stora oljeproducenter, som Ryssland, i juli gjort upp om att öka oljeproduktionen med 400 000 fat per dag varje månad med start i augusti tills dess att produktionsbegränsningen på 5,8 miljoner fat per dag har fasats ut.

USA:s regering vädjade i onsdags till Opec och dess allierade att öka oljeproduktionen för att pressa ned bensinpriserna och stödja den globala ekonomiska återhämtningen. Opec, Ryssland och de andra oljeproducenterna har planerat ett möte till den 1 september om framtida produktionsplaner.