Energi
Deepmind har lärt sin AI att styra en fusionsreaktor

Bolagets ai har övat på att kontrollera magnetfälten i en schweizisk experimentreaktor.
En av många utmaningar med att göra verklighet av fusionskraft handlar om att kontrollera plasman i reaktorn. Plasman blir över hundra miljoner grader varm, och hålls svävande inuti reaktorkammaren med hjälp av kraftfulla, noggrant utformade magnetfält.
Googles ai-bolag Deepmind har ihop med forskare vid den tekniska högskolan i Lausanne i Schweiz testat att utveckla en ny metod för att styra magnetfälten som bygger på förstärkningsinlärning.
Universitetet har en tokamakreaktor där magnetfälten kan omprogrammeras för att plasman ska kunna anta olika former. 19 elektromagnetiska spolar används för att styra plasman.
– Ai, och i synnerhet förstärkningsinlärning, passar väldigt bra till att lösa de komplexa problem som uppstår när du ska kontrollera plasma i en tokamak, säger Martin Riedmiller som lett forskarna vid Deepmind i projektet till Wired.
Fick kontrollera den verkliga reaktorn
För att räkna ut hur spolarna ska konfigureras använder sig forskare vid högskolan av en simulator, men det krävs många manuella beräkningar för att hitta rätt inställningar.
Ihop med Deepmind tränade forskarna en artificiell intelligens att sköta spakarna till magnetfältet. De lyckades nå en punkt där de kunde precisera vilken form som plasman skulle anta och var den skulle befinna sig i reaktorn, och sedan kunde de låta mjukvaran lista ut rätt inställningar för att nå dit.
Forskarlaget började med att träna ai:n i simulatorn, och när den lärt sig hur tekniken fungerade fick den ta över kontrollerna till den riktiga reaktorn. Där lyckades den upprätthålla plasman i två sekunder, vilket är så länge experimentreaktorn i Lausanne kan köras innan den överhettas.
Forskarna har presenterat resultaten från studien i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature.