ENERGI

Dämpad oro kring fransk kärnkraft sänker elpris

Oron för fransk energiförsörjning har minskat, med mer kärnkraft tillbaka i drift. Arkivbild
Oron för fransk energiförsörjning har minskat, med mer kärnkraft tillbaka i drift. Arkivbild

Oron för Frankrikes kärnkraftsberoende elförsörjning har avtagit märkbart sedan i våras. Elpriserna på den franska terminsmarknaden ligger nu 65 procent lägre än i april och de börjar närma sig prisnivåerna i andra europeiska länder, som Tyskland.

Publicerad

Fjolårets energikris i Europa förklarades i första hand av strypta gasleveranser från Ryssland. Men till detta bidrog även att delar av Frankrikes stora kärnkraftsindustri – som står för omkring två tredjedelar av Frankrikes kraftproduktion – stängdes ned för reparationer och underhåll.

Problemen och oron kring den franska kärnkraften kulminerade i våras, då det slogs fast att ett stort antal franska kärnkraftverk efter åratal av bristande underhåll hade omfattande korrosionsproblem och sprickbildning – som måste åtgärdas.

Men nu verkar energimarknaden se ljuset i tunneln. På måndagen var produktionskapaciteten i fransk kärnkraft uppe på 40 gigawatt för första gången på flera månader, sedan 12 av 16 reaktorer med reparationsbehov nu åter är i drift.

Totalt har den förstatligade kraftproducenten Électricité de France (EDF) 37 av sina 56 reaktorer tillgängliga.

Energieffektivisering bland hushåll och minskad industriproduktion under det gångna året har också minskat pristrycket då efterfrågan pressats nedåt med 7–9 procent.