Då bygger den franska uppstarten sin gigafabrik

2020-08-21 11:21  
Verkors planerade batterifabrik i Frankrike. Foto: Verkor-IDEC Groupe

Northvolt får två konkurrenter bara i Norge. Och nu meddelar franska Verkor att de räknar med en årsproduktion på 16 GWh – som sedan ska ökas till 50 GWh.

Europa har legat på efterkälken, men vår inhemska batteriproduktion står i startblocken. Där är inte minst Sverige en spelare, med Northvolt Ett i Skellefteå som ska producera en batterikapacitet på minst 32 GWh per år – med en ansökan inlämnad för 40 GWh.

Läs mer: Miljardlån till Northvolt

Nu flyttar Frankrike fram sina positioner på området. Där har Verkor hållit en låg profil, men nu flaggar startupbolaget för att deras batteritillverkning kommer att vara igång redan 2023. Då med en inledande årsproduktion på 16 GWh – som sedan ska ökas till 50 GWh. Det skriver Green Car Reports.

Bland finansiärerna finns Schneider Electric och byggentreprenören Idec Groupe, men Verkor kommer söka ytterligare 1,6 miljarder euro i kapital under nästa år. Bolaget räknar med att EU kommer att ersätta eventuella kostnader som har uppstått till följd av pandemin.

Två andra exempel på kommande gigaproducenter finns i vårt västliga grannland. Freyr blir först på banan, med en fabrik i Nordnorge som ska ha en årlig kapacitet på 32 GWh per år. Och under sommaren fick landets andra batterianläggning finansiering. Morrow kommer att ligga på den norska sydkusten, med en planerad produktionsstart till 2024 och en kapacitet på 32 GWh.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt