Energi

Clinton vill satsa på sol och vind

Hillary Clinton, Demokraternas presidentkandidat, vill ställa om USA:s energiproduktion. Foto: TT
Hillary Clinton, Demokraternas presidentkandidat, vill ställa om USA:s energiproduktion. Foto: TT

Hillary Clinton vill ställa om USA:s energiproduktion för att rädda klimatet. En storsatsning på solpaneler ska bli verklighet om hon väljs till USA:s president nästa år, lovar hon.

Publicerad

Clinton, som är klar favorit till att bli Demokraternas kandidat i nästa års presidentval, har presenterat ambitiösa miljömål. Hon tänker bland annat arbeta för att USA inom tio år ska producera tillräckligt mycket förnybar energi för att förse varje amerikanskt hem med hushållsel.

Dessutom ska mer än en halv miljard solpaneler installeras i USA under hennes första mandatperiod.

– Jag vill ha mer vind, mer solkraft, mer avancerade biobränslen, mer energieffektivisering. Och jag säger er, folk som argumenterar emot det här har helt enkelt inte lyssnat, sade den förra utrikesministern vid ett kampanjmöte i Ames, Iowa, på söndagen.

De två klimatmålen presenteras på hennes kampanjsajt. De sägs vara de första av en rad förslag som ska läggas fram under de kommande månaderna.

Hillary Clinton pressas från en annan demokratisk presidentaspirant, den självutnämnde socialisten Bernie Sanders, som krävt snabba insatser mot klimatförändringarna. Även miljörörelsen har krävt besked om en handlingsplan.

Gilla Ny Teknik på Facebook

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!