Energi

Climatewell växer i

Spanien och Frankrike

Göran Bolin, grundare av Climatewell.
Climatewells värmeväxlare består av två metallcylindrar, den ena fylld med vatten och den andra med saltlösning. Tekniken bygger på en skillnad i ångtryck mellan olika vätskor. Varje vätska har ett visst ångtryck i vakuum, som beror på temperaturen. Följande inträffar: Vattensidan har högre ångtryck (10 mBar vid 20 C) än saltvattensidan (1 mBar vid 20C). Det gör att ånga rusar från vattensidan till saltvattensidan där det blandas med saltet och vi får ut värme. Kylan kommer av att vattnet behöver producera mer ånga för att ersätta den som rusat till saltvattensidan. För att producera mer ånga behöver vattnet koka. Kokning ”kostar” energi så vattnet blir kallare för att frigöra den kokningsenergin. Foto: Ingemar Franzén, Ny Teknik

Climatewell har fått beställningar från tre spanska och ett franskt företag som specialiserat sig på att leverera värme och kyla med hjälp av solfångare.

Publicerad

Beställningarna är ett led i det svenska företagets strategi att samarbeta med företag som levererar hela klimatsystem till villor och kontor.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här