Cern kan få en 100 km lång partikelaccelerator

2019-01-18 10:45  
Partikelacceleratorn kan bli fyra gånger större än LHC. Foto: Cern

I en rapport föreslås att Cern ska få en ny partikelaccelerator. Den blir i så fall fyra gånger större än LHC – och tio gånger så kraftfull.

Cern riskerar att hamna i skuggan av Kinas planerade partikelaccelerator. Om den byggs kommer kinesernas Circular Electron Positron Collider mäta över 32 kilometer i diameter – att jämföra med Large Hadron Colliders ”blygsamma” diameter på åtta kilometer. Utöver att vara fyra gånger så stor som LHC skulle anläggning bli fem gånger så kraftfull.

Men strax efter Large Hadron Colliders tioårsjubileum kommer moteld från the European research organization, som ansvarar för anläggningen. I en rapport föreslår de att Cern borde få en andra partikelaccelerator placerad bredvid LHC, på gränsen mellan Schweiz och Frankrike.

100 km lång skulle Future Circular Collider bli nära fyra gånger så lång som LHC med sina 27 km – och tio gånger så kraftfull. Därmed slår man kineserna på fingrarna. Men beräknar att FCC skulle kosta omkring 92 miljarder kronor att bygga. Anläggningen kan vara igång till år 2040 och beräknas i så fall ha en livslängd på 15-20 år.

Läs mer: Partikelaccelerator slog rekord igen

Men LHC har inte spelat ut sin roll. Nu byggs anläggningen om för att möjliggöra högre energikollisioner. Future Circular Collider skulle dock öppna upp för nya möjligheter, med kapacitet att leverera elektron-positron, proton-proton, samt ion-ion-kollisioner med en tidigare oöverträffad energi och intensitet.

Slutmålet är att kunna krocka partiklar vid energier upp till 100 TeV, att jämföra med LCH:s världsrekord från 2015 då man uppnådde 13 TeV. Bland de vetenskapliga upptäckter som man hoppas göra med den nya anläggningen är bevis som kan förklara mörk materia, samt relationen där materia dominerar antimateria – sett förhållande som ännu inte passar i standardmodellen inom partikelfysik. Läs mer på FCC:s hemsida.

John Edgren

Mer om: Cern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt