Energi

Brand efter termisk rusning på Northvolt Labs

Northvolts fabrik i Västerås. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Northvolts fabrik i Västerås. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

En brand utbröt vid lunchtid på juldagen i batteriföretaget Northvolts lokaler i Västerås. Tre personer fördes till sjukhus efter att ha andats in rök. Det är andra olyckan på kort tid i fabriken.

Publicerad

Händelsen föranleddes av en rökutveckling som uppstod från en battericell, vilket ledde till att brandlarmet och det automatiska släckningssystemet sattes i gång, uppger Jesper Wigardt, presskommunikatör på Northvolt, för TT.

Polisen befarade till en början att det fanns en risk för explosioner. Initialt uppgav polisen också att det skulle ha inträffat någon form av explosion, vilket senare dementerades.

– Det matchar vad vi har hört. Vi tittar på det men det handlar om en rökutveckling i en battericell, säger Jesper Wigardt.

Drabbats förut

Det är andra gången på kort tid som en olycka inträffar i batterifabriken. I början av november inträffade en liknande brand och flera personer fick uppsöka sjukhusvård.

TT: Det är andra incidenten hos er på kort tid. Hur ser ni på det?

– Vi har rutiner för att hantera detta. Vi vet att det finns en sådan risk när man hanterar battericeller. Säkerhetssystemet fungerade väl med automatiskt släckningssystem, brandlarm och samarbete med lokala myndigheter.

Räddningstjänst, polis och ambulans har varit på plats. De första uppgifterna gjorde gällande att två personer skulle ha förts till sjukhus, men vid 15-tiden på juldagseftermiddagen står det klart att det handlar om tre personer.

Enligt polisen är ingen av dem allvarligt skadade.

Ytterligare 17 personer ska uppsöka sjukvården för kontroll.

"Skador kan uppstå"

Northvolts fabrik tillverkar batterier och branden inträffade i en begränsad del av byggnaden.

Stellan Jakobsson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten, säger att vid tillverkning av battericeller kan det explodera eller börja brinna om något går fel vid tillverkningen.

– De har egna system för att hantera de här händelserna, men det blir fortfarande mycket rök och skador kan uppstå, säger Stellan Jakobsson.

Fredrik Eriksson, räddningsledare vid Räddningstjänsten Mälardalen, säger till SVT att det rörde sig om en så kallad termisk rusning i flera av battericellerna.

Branden uppstod vid formeringen av cellen, det vill säga det steg i tillverkningen när den laddas med energi och på så sätt aktiveras. Samtidigt testas den för att upptäcka eventuella defekter, berättar Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, för Ny Teknik.

Termisk rusning uppstår vid temperaturer över 150-250 grader Celsius, som i sin tur kan ha orsakats av att cellen kortslutits på grund av orenheter vid produktion eller mekanisk påverkan. All energi frigörs i cellen och temperaturen kan bli mycket hög, vilket i sin tur kan leda till att intilliggande celler och drabbas.

Giftiga och brandfarliga gaser kan bildas. För att bromsa förloppet behöver cellen kylas till en temperatur under 150 grader, vilket ofta görs med hjälp av ett vattenbad, enligt MSB:s vägledning för räddningsinsatser där litiumjonbatterier förekommer.

Artikeln är uppdaterad.