Energi

BP fick tre varningar – sedan small det

Den 20 april exploderade oljeplattformen Deepwater Horizon och sjönk i Mexikanska bukten. Foto: Gerald Herbert/Scanpix
Den 20 april exploderade oljeplattformen Deepwater Horizon och sjönk i Mexikanska bukten. Foto: Gerald Herbert/Scanpix

Enligt två amerikanska kongressledamöter kunde katastrofen i Mexikanska bukten ha stoppats – om oljeborrarna kunnat tolka tecknen på att något var galet i oljekällan 1 500 meter ned i havsdjupet.

Publicerad

De två kongressledamöterna Hanry Waxman och Bert Stupak har läst BP:s interna utredning om olyckan och säger till nyhetsbyrån AP att personalen på oljeplattformen Deepwater Horizon fick tre varningar.

Knappt en timme innan Deepwater Horizon exploderade den 20 april och elva människor fick sätt livet till kom första varningen att det inte stod rätt till. Det kom ut mer borrvätska ur hålet än vad som pumpades in.

Tio minuter senare kom nästa varning. Då sprutade det ut olja ur borrhålet och den automatiska säkerhetsventilen Blow Out Preventer BOP lyckades inte stänga av flödet.

Den sista varningen kom 18 minuter före explosionen. Då observerade oljearbetarna att trycket stigit till onormala höjder och lera pumpades ut ur hålet. Då var det för sent att göra något och katastrofen var ett faktum.

I eftermiddag svensk tid ska BP inleda försöken med en så kallad top kill – att med hjälp av fjärrstyrda undervattensrobotar pumpa ned trögflytande borrvätska och sand i hålet för att få stopp på det okontrollerade utflödet av olja och gas och sedan försegla hålet med cement.

Man räknar med att det kommer att ta två dagar innan man vet om det fungerar eller inte.

Hela processen ska videofilmas, men BP har inte sagt om eller när filmerna offentliggörs.

Fler försök - om top kill misslyckas
Parallellt med ”top kill” görs det flera andra försök att få stopp på oljeflödet.

1. Det borrasredan nya hål vid sida av det ursprungliga borrhålet för att på så sätt lätta på trycket och få upp olja genom andra rör.

2. Ta handom så mycket olja som möjligt från det trasiga huvudröret genom att pressa in ett mindre rör och ta upp oljan genom det upp till fartygen på ytan.

3. Ersätta det förstörda huvudröret med ett nytt genom att skära av det gamla röret vid toppen av BOP:en och placera en ny anordning där i stället.

4. Placera en ny Blow Out Preventer eller liknande ovanpå den nuvarande.