Energi

Bostäder först ut om elen måste kopplas bort

Att spara på el när förbrukningen är som störst minskar risken för att hushåll blir bortkopplade från elnätet i vinter. Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
Hushåll i södra Sverige riskerar att kopplas bort från elnätet om det uppstår effektbrist i vinter. Arkivbild. Foto: Mats Andersson/TT

Att hushåll för en stund kopplas bort från elnätet i brist på ström har aldrig tidigare hänt i Sverige. I vinter finns det numera en påtaglig risk för ett sådant scenario – men det kan undvikas. ”Vi behöver komma till förståelsen att även små uppoffringar kommer att få stor effekt”, säger Anders Wallinder på Energimyndigheten.

Under vintern som stundar råder det enligt Svenska kraftnät i dag en reell risk att man tvingas genomföra planerade bortkopplingar från elnätet. Orsaken är så kallad effektbrist.

Vanligtvis kan Sverige luta sig mot att importera el under de dagar den inhemska elproduktionen inte räcker till. Men i ett läge där Europa inte längre kan förlita sig på rysk gas minskar den möjligheten – något som kan leda till att det måste hållas igen på el under årets kallaste dagar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här