Energi

BMW-batterier i Vattenfalls energilager

Vattenfall bygger ett batterilager vid vindkraftparken Pen y Cymoedd i södra Wales. Foto: Vattenfall
Vattenfall bygger ett batterilager vid vindkraftparken Pen y Cymoedd i södra Wales. Foto: Vattenfall
Vindkraftparken Pen y Cymoedd ska omfatta 76 turbiner. Foto: Mike Davies
Vindkraftparken Pen y Cymoedd ska omfatta 76 turbiner. Foto: Mike Davies

Vattenfall kommer att använda BMW-batterier för att lagra överskottsenergi vid sina vindkraftparker. Företagen har tecknat avtal om 1 000 litiumjonbatterier i år.

Publicerad

Batterierna har en kapacitet om 33 kWh vardera och utrustade med ett BMW-ägt batteristyrningssystem. De används också av biltillverkaren i deras BMW i3.

Vattenfall kommer att köpa de nya batterierna från BMW-fabriken i Dingolfing och använda dem i alla lagringsprojekt.

– Energilagring och nätstabilitet är de viktigaste frågorna i den nya energivärlden. Vi vill använda anläggningarna där vi producerar el från förnybara energislag för att driva på övergången till ett nytt energisystem och för att underlätta integreringen av förnybara energislag i energisystem med lagringsmöjligheter, säger Gunnar Groebler, chef för Vattenfalls affärsområde vind, i ett pressmeddelande.

Den första anläggningen som får energilager med BMW i3-batterier byggs vid vindkraftparken Princess Alexia i närheten av Amsterdam. Vindkraftparken har en installerad effekt om 122 MW och energilagret ska ha en lagringskapacitet om upp till 3,2 MWh för att kunna leverera en elektrisk uteffekt om 3,2 MW.

Vattenfalls största batterilager byggs vid vindkraftparken Pen y Cymoedd i södra Wales. Lagret ska kunna leverera en uteffekt om 22 MW för att hjälpa till att stödja stabiliteten i det landsomfattande kraftnätet i Storbritannien.