Energi

Billig koldioxidfälla i Kina lockar USA

Kinas president Hu Jintao på besök hos president Obama i USA. Foto: Scanpix

Har ett kolkraftverk i Kina nyckeln till billig koldioxidavskiljning? Intresset är stort från USA som tecknat avtal om samarbete under toppmötet mellan USA och Kina.

Publicerad

Att bygga om ett kolkraftverk så att det går att fånga in och lagra utsläppt koldioxid kostar i dag cirka 700 kronor per ton infångad CO2.

I Kina uppger det statliga energibolaget Huaneng Group att de löser samma uppgift till en tredjedel av priset.

En ström av besökare, inklusive den amerikanska energiministern Steven Chu, har därför sökt sig till företagets kolkraftverk utanför Shanghai den senaste tiden, skriver tidskriften Nature i en artikel på sin hemsida.

Enligt Nature klarar anläggningen att fånga in 120 000 ton koldioxid om året genom att en liten del av rökgaserna tvättas i etanolamin och olika tillsatser, en av standardmetoderna för koldioxidfångst.

Men genom förändringar i själva anläggningen och de kemiska ämnen som används för att tvätta rökgaserna har systemet ökat sin effektivitet med mellan 11 och 14 procent uppger Huaneng Groups utvecklingschef. Även installationskostanden har minskats med en faktor tio. Några detaljer avslöjas dock inte

Kina och USA är de två länder i världen som konsumerar mest energi och har de största utsläppen av växthusgaser. Båda länderna använder dessutom mycket kol för sin energiförsörjning.

Hur förbränningen av kol kan effektiviseras och hur koldioxid kan fångas in och lagras är därför brännande frågor för båda länderna.

Under toppmötet den här veckan mellan USAs presidents Barack Obama och Kinas president Hu Jintao har ett omfattande samarbetsavtal undertecknats.

I flera projekt ska forskare och företag från USA och Kina samarbeta för att utveckla ny billig teknik för renare kolkraftverk, ett område som brukar gå under benämningen ”clean coal”.

Ett av de kinesiska företag som deltar i är Huaneng Group. Amerikanska forskare och företag kommer nu att utvärdera deras process för koldioxidfångst och enligt Nature ska det amerikanska energibolaget Duke Energy överföra tekniken till ett av sina kolkraftverk.

Huaneng har också licensierat teknik, inklusive den som rör koldioxidfångst, till det kanadensiska företaget Emberclear.

Att det låga priset på att fånga in koldioxiden bara skulle bero på generellt lägre kostnader i Kina tillbakavisas av Emberclears vd Albert Lin.

- Hälften beror på det kinesiska kostnadsläget men det finns definitivt förbättringar i hur tekniken används, säger han till Nature.

Filip Johnsson, professor i Uthålliga energisystem vid Chalmers, säger att det är positivt att Kina hoppat på tåget och utvecklar teknik för koldioxidavskiljning. Han är dock skeptiskt till att de påstådda resultaten från Huaneng Group verkligen stämmer.

- De har säkert skruvat på tekniken men det går inte att trolla, säger han.

Han påpekar också att det kinesiska verket bara tvättar en del av rökgaserna och att det råder osäkerhet om hur man räknat på kostnaderna.

- Men om det visar sig stämma är det intressant. De har i så fall nått ner till den nivå på omkring 20 euro per ton som man måste ligga på för att tekniken ska få genomslag i stor skala, säger Filip Johnsson.

Forskningscentrum

Samarbetet för att utveckla teknik för att minska utsläppen från kolkraftverk sker inom ramen för det forskningscentrum för ren energi som Kina och USA startade tillsammans 2009 och som går under namnet US-China Clean Energy Research Center. 

http://www.us-chinacerc.org/index.html

Det omfattar också utvecklingen av miljövänliga fordon och energieffektiva byggnader.