Energi

Biggest CO2-loser har flyttat in

Familjen Lindell i Hässelby Villastad, utanför Stockholm, ska begränsa sina utsläpp av koldioxid till ett ton per person och år. Precis inflyttade i energisnål villa och med elbil under carporten ska de rapportera om sitt nya liv, likt en dokusåpa.

Publicerad

Fram till nu har de fyra medlemmarna i familjen Lindell belastat atmosfären med vardera 7,3 ton koldioxid per år, vilket är aningen över snittet för alla svenskar.
Under våren ska de ställa om sina liv så att utsläppen minskas till ett ton.
Första och största steget var att för några dagar sedan flytta in i ett nybyggt passivhus i Hässelby Villastad, utanför Stockholm.
Huset har ritats av Gert Wingårdh. Det baseras på ett typhus men har vässats för att både spara och ge energi. Extra isolering skyddar såväl kyla som värme. De relativt få skärmade och utskjutande fönstren minskar uppvärmningen från sommarsolen, men ska släppa in lite av vintersolens energi.
Solfångare ska ge varmvatten medan solceller ska ge tillräckligt med energi för både hushållsapparater och den eldrivna Volvon.
Den svenska biltillverkaren står tillsammans med Vattenfall, A-hus, Ica och Siemens bakom projektet, som utvärderas i samarbete med Chalmers tekniska högskola.